Sinan Meydan genç kuşak yazarlardan.
Oldukça da üretken. Özellikle Atatürk'ümüz ve Yakın Tarihimiz üzerine "kaynak" yapıtlar veren kalem erbabı! Sinan Meydan’a göre; "FETÖ gibi Türkiye Cumhuriyeti karşıtı neredeyse tüm hareketler cehaletten, bağnazlıktan Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlığından beslenmektedir.
Bu nedenle özellikle din istismarcısı Atatürk ve Cumhuriyet düşmanlarının Atatürk ve Cumhuriyet ile ilgili yalanlarını bilip bu yalanlara cevap vermek büyük önem taşımaktadır." Meydan, kitaplarıyla; "Gerekli cevapları verdiğini, okuma alışkanlığı olmayanlar için de tv programlarında da kısaca anlattığını" ifade eder her fırsatta.
***
İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan "Yüzyılın Kitabı"nda günümüzde meydana gelen siyasi gelişmelerin tarihsel kökenlerine inen Sinan Meydan, 21. ve son kitabıyla bugün olup bitenleri kavrayabilmek için dünü iyi anlamak gerektiğinin altını çiziyor. Kaleme aldığı "Yüzyılın Kitabı", Meşrutiyet'ten I. Dünya Savaşı'na, Kurtuluş Savaşı'ndan Demokrat Parti dönemine yüzyılın tarihini yazıyor; 1860'lardan 1960'lara uzanan zaman dilimine dair çarpıtmalara, yalanlara ve uydurmalara cevap veriyor. II. Abdülhamit'in borsa oyunlarından; savaşmadan, masada kaybettiği topraklara dek bir "istibdat devri" perspektifi yaratan yazar, I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında perde arkasında yaşananları, zorlukları, tartışmaları ve savaşı tüm gerçekliği ile aktarıyor.
İsmet İnönü ve Lozan tartışmalarına da değinen yazar, Lozan'da elde edilen kazanımlara karşı nasıl bir kara propaganda yürütüldüğünü anlatıyor.
Menderes döneminde ABD ile imzalanan antlaşmaların içeriğini ele alırken, söz konusu antlaşmalar sonucunda Türkiye ekonomisinin ve tarımının nasıl zarar gördüğünü gözler önüne seriyor.
"Yüzyılın Kitabı", Amerikancılık politikasının Türkiye'ye verdiği zararları, tam bağımsızlık uğruna verilen mücadeleleri hatırlatıyor.
***
Kitabını imzalayıp gönderen Sinan Meydan’ı arayıp "Okurun bol olsun" dileğinde bulunduğumda şunları söyledi: "Dine bakarken 'dincilik' yapmamak gerektiği gibi, düne bakarken de 'düncülük' yapmamak gerekir. Çünkü 'düncülük' veya 'ecdatperestlik' tarihi bilim olmaktan çıkarır, hamaset haline getirir." Meydan, "düncülüğün" insanları geçmişle uyuşturmak anlamına geldiğini, tarih biliminin ise geçmişle uyuşturmak değil, geçmişle uyandırmak olduğunu vurguladı. Sinan Meydan, "Yüzyılın Kitabı" ile; "okuru, kurtarıcı ve kurucu hamleleriyle "Yüzyılın Lideri"ni, yani Atatürk'ü daha yakından tanımaya ve anlamaya davet ettiğini"de sözlerine ekledi görüşmemizde.
***
"Yüzyılın Kitabı"; borç, faiz ve borsa batağındaki Osmanlı'yı, Cumhuriyet'ten Meşrutiyet'e nasıl dönüldüğünü, 23 Nisan'ın nasıl bayram olduğunu, Atatürk ve İnönü ile aldatmanın deşifrelerini, Demokrat Parti'nin antidemokratik uygulamalarını, Türkiye'deki Amerikancılığı, FETÖ'nün kara kutusu Said-i Nursi'yi, tarihi uyarılarda bulunan Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemâl Atatürk'ü ve günümüze etki eden birçok tarihi olayı çarpıcı bir dille anlatıyor. Osmanlı'nın 1880'lerdeki, Cumhuriyet'in 1950'lerdeki "bağımlılığını" bilmeden, Atatürk'ün “tam bağımsızlık” mücadelesi kavranamaz. 1876 ve 1924 anayasalarını bilmeden bugünkü Başkanlık Anayasası'nın Türkiye'yi nereye götüreceği kestirilemez. Osmanlı'da dinsel hukuku, Mecelle'yi ve 1917 Aile Kanunnamesi'ni bilmeden bugünkü “müftülük nikâhı”nın amacı bilinemez. I. Dünya Savaşı'nı, İzmir'in işgalini, Atatürk'ün Anadolu'ya geçişini, Amasya Genelgesi'ni, Sivas Kongresi'ni, TBMM'nin açılmasını, Sakarya Savaşı'nı, Büyük Taarruz'u, Anadolu'daki Yunan zulmünü, İzmir'in ve İstanbul'un kurtuluşunu bilmeden; Vahdettin'i, Damat Ferit'i, Rıfat Börekçi'yi, Abdurrahman Kâmil Efendi'yi tanımadan Milli Mücadele anlaşılamaz. Said-i Nursi'yi tanımadan FETÖ anlaşılamaz. Misuri Zırhlısı'nı, Kore Savaşı'nı, NATO'ya üyeliği, 6. Filo'yu, Kanlı Pazar'ı bilmeden Türkiye'de “Amerikancılık” bilinemez. Lozan'ın önemini kavramak için sadece Lozan'ı bilmek yetmez, önce Sevr'i bilmek gerekir; o da yetmez, 1950'lerde ABD ile imzalanan ikili antlaşmaları bilmek gerekir. Atatürk'ün önemini kavramak için sadece Atatürk'ü tanımak yetmez, Atatürk'ten önceki ve sonraki asker-sivil liderleri; II. Abdülhamit'i, Enver Paşa'yı, Vahdettin'i, İsmet İnönü'yü, Adnan Menderes'i de az çok tanımak gerekir. Atatürk'ü tanımak için Anatürk'ü, Zübeyde Hanım'ı tanımak gerekir.
İşte “Yüzyılın Kitabı”nda bunlar ve daha fazlası var. "Yüzyılın Kitabı ”, bugün yaşadığımız güncel olayların, 1860'lardan1960'lara uzanan tarihsel arka planlarını anlatıyor, böylece tarihle bugüne ışık tutuyor. “Yüzyılın Kitabı ”nı okuyunca karşınıza “Yüzyılın Lideri ”,yani Atatürk çıkıyor!..
***
"Geçmişle uyuşturmak için değil, geçmişle uyandırmak" için yazmış "Yüzyılın Kitabı"nı Sinan Meydan.
Yüreği göğsünden taşan güzel insanlardandır o!