Fevzi Efe Sekitmez / Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, İzmir’de etkili olan aşırı sıcakların sıradan bir yaz havası değil, afet boyutunda bir kriz olduğunu vurguladı. Ultraviyole endeksinin en üst seviyeye ulaştığını ve 5 dakikalık dış ortam ile temasın bile hayati risk taşıdığını belirten Şen, “Bu sıcak hava dalgası erken geldi ve etkisi ölümcül olabilir. İzmir Valisi acil tedbir almalı, mesailer erkene çekilmeli” uyarısında bulundu.
İZMİR VALİSİNE ÇAĞRI: MESAİLER ERKEN BİTMELİ
İzmir’de yaşanan hava sıcaklıklarının afet boyutunda olduğunu vurgulayan Meteoroloji uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "İzmir Valisi'nin de bugün, yarın ve cuma günü bir tedbir alması gerekiyor: Erken mesai bitirme uygulaması. İzmir’de sıcaklıklar 40 derecenin üzerine çıkacak. Bugün, yarın ve hatta cuma günü boyunca İzmir’de mesainin erken bitmesi lazım. Isı adası etkisinden dolayı şehir, öğle saatlerinde güneş radyasyonunu yoğun şekilde alıyor. Normalde sıcaklık 14.30-15.00 civarında zirveye ulaşır; ancak büyükşehirlerde bu etki 17.00-18.00’e kadar devam eder. Bu nedenle erken çıkmakta fayda var. Hem trafik sıkışacak hem de yüksek sıcaklık etkisini sürdürecek. 15.30’daki maksimum sıcaklık, akşam 17.00-18.00’de azalmaz, aksine etkisini sürdürür. Bu sene ekstrem bir durum yaşanıyor. Sıcak hava dalgası erken geldi. 35 derecenin üzerinde sıcaklık, beş gün sürdüğünde biz buna 'sıcak hava dalgası' diyoruz. Ege ve Marmara bölgeleri sıcak hava dalgası etkisi altında” açıklamalarında bulundu.
5 DAKİKADAN FAZLASI ÖLÜME YOL AÇABİLİR
Sıcak hava dalgası etkisi altında büyükşehirlerde ultraviyole endeksinin yükseldiğini belirten Prof. Dr. Orhan Şen ölümler olabileceğinin altını çizerek şunları söyledi:
“Bu ölçümler her zaman gölgede yapılır. Meydanlarda valiliklerin koyduğu göstergelerle karıştırmayalım, onlar doğru ölçüm vermez. Şu anda Türkiye ve Avrupa üçüncü sıcak hava dalgasını yaşıyor. Bugün Ege ve Marmara bölgeleri, Avrupa’nın en sıcak bölgeleri arasında. Önceki iki sıcak hava dalgası sırasında Avrupa’da çok sayıda ölüm meydana geldi. Hastaneler bu vakaları kayıt altına aldı. Aşırı sıcak hava da bir doğal afettir. Birleşmiş Milletler Meteoroloji Teşkilatı sıcak hava dalgalarını doğal afet olarak tanımladı. Bu nedenle bu günlerde daha dikkatli olmak gerekiyor. İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla’da da haftasonuna kadar 45 dereceye kadar sıcaklıklar bekleniyor. Bu sıcaklarda kalp krizi, beyin kanaması, bayılmalar sıkça görülür. Tansiyon aniden düşebilir veya yükselebilir. Böyle bir durumda hastayı serin bir yere yatırıp tuzlu ayran içirmek gerekir. İzmir ve İstanbul’da ultraviyole endeksi 10 ile 11 arasında. Bu radyasyon altında, dışarıda en fazla 5 dakika kalınmalıdır. Aksi halde cilt kanserine yol açabilir. Bu sıcaklar ölümlere sebep olabilir.”
“HAVA SICAK AMA GEÇİM DE ZOR”
Sıcakların en yüksek olduğu saatlerde mecburen çalışmak zorunda kalan, bisikletli kurye Enes Biçer şu şekilde konuştu:
"Kordon bomboş. Kıbrıs Şehitleri'nde de ciddi bir azalma var. Biz bisikletli olduğumuz için öğle vakti oraya giremiyorduk, ama artık insan kalmadı. Ben sabah 8 gibi işe başlıyorum. Üç saat aralıksız çalışıyorum. Saat 11 ile 13 arasında yoğunluk yaşanıyor. Bir iki saat daha çalışıyoruz ama saat 14’ten sonra mecburen mola veriyorum. Bazen üç saat dinlenmek zorunda kalıyorum. Sıcaklar bizi daha fazla yoruyor. Günde 6 litre su içiyorum. Bu sadece enerji harcamakla ilgili değil, sağlık açısından da sıkıntıları var. İleride 8 saat aralıksız çalışma zorunluluğu doğarsa, bu ciddi sorunlara yol açabilir. Bazen biz 15 saat bile bisiklet üzerinde kalıyoruz. Hava gerçekten çok sıcak. Bir arkadaşımızın başına güneş geçti, bir buçuk hafta çalışamadı. Biz genellikle başımıza su dökerek önlem alıyoruz. Şapka da bir yere kadar işe yarıyor. Benim cildimde soyulmalar başladı. Doktora gittim, 'deri dökülmesi' dedi. Bir gün içinde gelişti bu durum. Güneş kremiyle önlem almaya çalışıyoruz. Yine de tek gerçek çözüm, öğle saatlerinde 2-3 saat çalışmamak. Aksi takdirde güneş çarpabilir, alerji olabilir. Hava sıcak ama geçim de zor. Çalışmamak için de paraya ihtiyacının olmaması lazım. Şu anda sadece gerçekten paraya ihtiyacı olan, geçim derdinde olan insanlar çalışıyor. Bu sadece bisikletliler için değil, motorlu kuryeler için de geçerli. Onlar da 15-16 saat aralıksız çalışmak zorunda kalıyor."
TURİZM İŞÇİSİNE TATİL BİLE YOK
Sıcak havalardan en çok etkilenen sektörlerden birisi de turizm oldu. Ancak yeni yasayla turizm işçileri 10 gün çalışıp yalnızca 1 gün izin yapabilecek, fazla mesai ücretlerinden de büyük ölçüde mahrum kalacak.
VATANDAŞ AĞAÇ GÖLGESİNE SIĞINDI
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), İzmir’de hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkarak 40 dereceye ulaşacağını duyurdu. Kordon ve Gündoğdu Meydanı ise boş kaldı. Aşırı sıcak nedeniyle dışarı çıkan vatandaş sayısı oldukça azdı. Gelenler ise çareyi ağaç gölgelerinde serinlemekte buldu.