Gazeteci Cem Küçük, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” ve “şantaj” suçlarından başlatılan soruşturma kapsamında İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan Küçük’ün işlemleri tamamlandı. Sağlık kontrolünden geçirilen Küçük, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne götürüldü. Savcılıkta ifade veren Küçük, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan tutuklanması talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine gönderildi.
Savcılığın sevk yazısındaki iddialar
Savcılığın sevk yazısında, Küçük’ün farklı tarihlerde katıldığı canlı yayın programlarında çeşitli soruşturmalar hakkında açıklamalarda bulunduğu belirtildi. Yazıda, Küçük’ün başka bir soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Fatih Keleş hakkında, “Fatih Keleş’in evindeki parkeden 2 milyon dolar para çıktı” şeklinde bir ifade kullandığı kaydedildi. Canlı yayına ait video kayıtlarının incelenmesi sonucunda bu bilginin gerçeği yansıtmadığının tespit edildiği öne sürüldü. Savcılık ayrıca Küçük’ün başka bir canlı yayında, “Berkay Gezgin İBB’den 1 milyon liraya yakın para aldı, MASAK raporlarında var” şeklinde açıklama yaptığını belirtti. Bu iddianın da yanlış bilgi içerdiği ve Küçük’ün daha sonraki süreçte konuya ilişkin farklı paylaşımlar yaptığı ifade edildi.
“Kamu barışını bozmaya elverişli” değerlendirmesi
Sevk yazısında, Küçük’ün söz konusu açıklamalarla kamuoyunda algı yaratmaya çalıştığı ve paylaşımlarının kamu barışını bozmaya elverişli olduğu ileri sürüldü. Savcılık, mevcut deliller birlikte değerlendirildiğinde “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunun yasal unsurlarının oluştuğunu savundu. Küçük’ün üzerine atılı suçu işlediğine ilişkin kuvvetli suç şüphesinin bulunduğu ve tutuklama nedenlerinin oluştuğu belirtildi. Şüphelinin üzerine atılı suçun niteliği, mevcut delil durumu ve yasada öngörülen cezanın üst sınırı dikkate alınarak tutuklanmasına karar verilmesi talep edildi.




