Türkiye'nin en önemli üretim ve ihracat merkezlerinden Ege Bölgesi, yeraltı zenginliklerini katma değerli ürünlere dönüştürerek uluslararası piyasalara sunmaya devam ediyor. Dünya genelinde yaşanan ekonomik dalgalanmalara, hammadde krizlerine ve jeopolitik gerilimlere rağmen bölgenin madencilik sektörü, 2026 yılının ilk 7 ayında sergilediği performansla dikkatleri üzerine çekti. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından açıklanan güncel veriler, dış satım rakamlarında yaşanan niteliksel dönüşümü ve elde edilen gelir artışını net bir şekilde ortaya koyuyor. Fiziksel miktar bazında gönderimlerde düşüş yaşanmasına karşın, ihraç edilen madenlerin işlenme kalitesi ve uluslararası emtia fiyatlarındaki tırmanış bölge ekonomisine rekor gelir olarak geri döndü.
Ege Bölgesi'nin 2025 yılının ocak-temmuz döneminde 791 milyon dolar seviyesinde gerçekleşen maden ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 16'lık bir artış göstererek 924 milyon dolara yükseldi. Sektör, sadece 7 aylık zaman diliminde bölge ekonomisine 133 milyon dolarlık ek net döviz girdisi sağladı. Ürün grupları bazında yapılan detaylı analizde, 460 milyon dolarlık dış satım hacmiyle doğal taşlar en büyük paya sahip kalem olma unvanını korudu. Ancak dönemin sürpriz çıkışını, gerçekleştirdiği devasa sıçramayla metalik cevherler imzaladı. Endüstriyel minerallerin 172 milyon dolarlık katkı sunduğu bu süreçte, metalik cevherler ihracatı 263 milyon dolara ulaşarak sektörün toplam büyümesinde ana itici güç oldu. Geçen yılın aynı döneminde 164 milyon dolar olan metalik cevher ihracatının yüzde 60 oranında artması, bölge madenciliğinin yönünü yüksek değerli ürünlere kırdığını gösterdi.
Metalik cevher grubundaki rekor yükselişte özellikle kıymetli metal cevherleri başrol oynadı. Altın, gümüş ve platin cevherlerini kapsayan kıymetli metal grubu ihracatı, geçen yıla oranla yüzde 73,5 gibi muazzam bir artış kaydederek 119 milyon dolardan 207 milyon dolara tırmandı. Bu grubu 33 milyon dolarlık ihracat hacmiyle krom cevherleri takip etti. İhracattaki ivmelenme özellikle temmuz ayında en yüksek seviyesine ulaştı. Geçen yılın temmuz ayında 107 milyon dolar olan toplam maden dış satımı, bu yılın temmuz ayında yüzde 47 artışla 157 milyon dolara ulaştı. Temmuz ayındaki bu sıçramanın arkasında yine metalik cevherler yer aldı; söz konusu grupta temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 255 artarak 11 milyon dolardan 39 milyon dolara çıktı ve tam 3 katın üzerinde bir büyüme kaydetti.
Sektörde yaşanan bu sevindirici gelişmeleri ve küresel piyasa dinamiklerini değerlendiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün, Türkiye'nin ve Ege'nin maden çeşitliliği açısından dünyada benzersiz bir konuma sahip olduğunu belirtti. Dünyada ticareti yapılan 90 çeşit madenden 80'inin Türkiye topraklarında bulunduğunu vurgulayan Ürün, Ege Bölgesi'nde 200'ün üzerinde aktif maden firmasının ve bunlara bağlı çok sayıda işletmenin faaliyet gösterdiğini ifade etti. Son dönemde rakamlara yansıyan başarının tesadüf olmadığını dile getiren Ürün, tonaj olarak önceki yıllara göre daha az ürün ihraç edilmesine rağmen elde edilen gelirdeki artışın temel nedeninin yüksek tenörlü cevher, katma değerli işleme kapasitesi ve uluslararası emtia fiyatlarındaki artış olduğunu vurguladı.
Dünya genelinde yenilenebilir enerji dönüşümünün hız kazanması, teknolojik yatırımlar ve bölgesel savaşların getirdiği riskler nedeniyle bakır, krom, gümüş, paladyum ve altın gibi stratejik madenlerin fiyatlarında küresel ölçekte ciddi artışlar yaşandığını kaydeden EBSO Başkan Yardımcısı Hakan Ürün, bu durumun Ege'li üreticilerin lehine bir tablo çıkardığını söyledi. Uluslararası piyasalardaki fiyat yükselişlerinin bölgeye doğrudan yansıdığını aktaran Ürün, miktar olarak az fakat değer olarak çok yüksek bir ihracat yapısına ulaşıldığını belirtti. Bölgedeki tesisleşme ve ileri teknoloji yatırımları sayesinde geçmişte değerlendirilemeyen düşük tenörlü cevherlerin dahi artık ülke ekonomisine kazandırıldığını ifade eden Ürün, Çin başta olmak üzere Ege madenlerine yönelik küresel talebin sürdüğünü ve yıl sonunda 1,5 milyar dolarlık ihracat hedefini rahatlıkla aşacaklarını dile getirdi.




