Emlak vergisi ödemeleri için geri sayım başladı. İlk taksit 1 Mart-31 Mayıs tarihlerinde yapılmıştı, şimdi ise ikinci taksit ödemelerinin son günü 30 Kasım. Ödemeler, vezne, posta çeki, e-belediye, kredi kartı ve banka havaleleri ile gerçekleştirilebiliyor.

Muafiyet Başvuruları Belediyelere Yapılabilir

Emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyenler, muafiyet hakkına sahip oldukları durumu belgeleyerek belediyelere başvuruda bulunabilirler.

Emlak Vergisi Ne Kadar?

Meskenler için emlak vergisi oranları büyükşehir ve diğer belediyelerde farklılık gösteriyor. Büyükşehir belediyelerindeki meskenler için binde 2, diğer belediyelerdeki meskenler için binde 1 olarak uygulanıyor.

Gecikme Cezası ve Diğer Ceza Hükümleri

Emlak vergisi süresi içinde ödenmezse aylık yüzde 2.5 gecikme cezası uygulanıyor. İlk yıl için vergi tutarı kadar vergi ziyaı cezası ve ikinci derece usulsüzlük cezası da ekleniyor.

Emlak Vergisinden Kimler Muaf?

Emlak Vergisi Kanunu'na göre, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları olan 'hiçbir geliri olmayanlar, sadece emekli, dul, yetim aylığı alanlar, engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri' indirimli vergi oranından yararlanabiliyor. Bu muafiyetten faydalanmak için belediyelere başvuru yapmak gerekiyor.

Çalışan Emekliler 2024 Yılından İtibaren Muafiyetten Yararlanabilecek

Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak için çalışmayan ve faiz, temettü gibi sermaye iradı gelirleri belirli bir sınırın altında olan emekliler, 2024 yılından itibaren muafiyetten yararlanabilecekler.

İşyeri Sahipleri ve Diğer Detaylar

Gelir getirmeyen işyeri, arsa, arazi sahipleri de emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. Konutu kiraya verenler, kiracı otursa bile muafiyet hakkını kaybetmez. Yazlık evi olan emekliler, Türkiye genelinde tek mesken koşuluyla muafiyetten yararlanabilirler.

Emlak vergisiyle ilgili diğer detaylar için vergi dairesi veya belediyelerden bilgi alabilirsiniz. Unutmayın, son ödeme tarihi 30 Kasım!

Kaynak: HABER MERKEZİ