Karadeniz Bölgesi’nde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, fındık üreticilerini tedirgin ediyor. Fındık bahçelerinde tomurcuklar ve yapraklar açmaya başladı. Bu durum, önümüzdeki aylarda olası bir don riskini artırıyor. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındığın yalancı bahara aldanmaması gerektiğini söyledi.
Fındıkta erken uyanma
Türkiye’nin fındık ambarı olarak bilinen Karadeniz Bölgesi’nde, son günlerde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerine çıktı. Bu durum, fındık bahçelerinde erken uyanmaya neden oldu. Fındık dalları, tomurcuklarını ve yapraklarını açmaya başladı. Hatta bazı yerlerde püsküller de görüldü. Bu durum, fındık üreticilerini endişelendiriyor. Çünkü fındık, bu mevsimde henüz uyanmamış olması gereken bir meyve.
Don tehlikesi var
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Soydan, fındığın yalancı bahara aldanmaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “Şu anda Karadeniz Bölgesi’nde sıcak hava hakim. Fındık bahçelerinde yaz havası var. Fındık dalları, tomurcuklarını ve yapraklarını açtı. Bu, fındık için çok iyi bir durum değil. Çünkü fındık, bu mevsimde uyanmamalı. Fındık, mart ayında ya da nisan başında uyanmalı. Çünkü önümüzdeki aylarda hava sıcaklıkları düşebilir. Kar yağabilir. Don olabilir. Bu da fındık tomurcuklarına zarar verebilir. Fındıkta rekolte kaybına, üreticiye de ekonomik kayba yol açabilir. Bu nedenle fındığın yalancı bahara aldanmaması lazım.”
Fındık her şeyimiz
Soydan, fındığın Karadeniz Bölgesi için çok önemli bir ürün olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Fındık, bölgemizin yeşil altınıdır. Fındık, bölgemizin en büyük gelir kaynağıdır. Fındık, bölgemizin en büyük istihdam sağlayıcısıdır. Fındık, bölgemizin en büyük ihracatçısıdır. Fındık, bölgemizin her şeyidir. Bu nedenle fındığa çok iyi bakmalıyız. Fındığın gözüne bakmalıyız. Fındığın sağlıklı ve verimli olması için elimizden geleni yapmalıyız. Fındığın zarar görmemesi için dua etmeliyiz.”