Gazze’de yaşanan çatışmalar, bölgedeki insanların hayatını zorlaştırıyor. Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Gazze’de nüfusun tamamının gıda yardımına ihtiyacı olduğunu, dörtte birinin ise açlık sınırında yaşadığını duyurdu.
BM Güvenlik Konseyi’nde “Silahlı Çatışmada Sivillerin Korunması” konulu oturumda, Gazze’deki gıda güvensizliği ve kıtlık riski ele alındı.
Gıda Üretimi ve Dağıtımı Zarar Gördü
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Müdür Yardımcısı Maurizio Martina, Gazze halkının çatışma nedeniyle gıda güvensizliği ve kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
Martina, gıda güvensizliğinin nedenlerini şöyle sıraladı:
- Çatışmaların yoğunlaşması
- Gıdaya, temel hizmetlere ve hayat kurtarıcı yardımlara erişimin azalması
- İnsanların temel hizmetlerden mahrum kalarak yetersiz tesislere sığınması
Martina, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) ölçeğine göre, Gazze’de 378 bin kişinin “felaket” olarak nitelendirilen 5. seviyede olduğunu belirtti. Bu, her beş evden birinin açlık tehlikesi altında olduğu anlamına geliyor.
Martina, Gazze’de sivil altyapının, gıda üretim ve dağıtım tesislerinin ve sulama sistemlerinin bir kısmının tahrip edildiğini, diğerlerinin ise hasarlı veya erişilemez olduğunu ifade etti.
Su ve Elektrik Kısıtlaması
Martina, İsrail’in 9 Ekim’den bu yana Gazze’ye uyguladığı ablukanın, gıda ürünleri, elektrik ve yakıtın tamamen kesilmesine veya kısıtlanmasına yol açtığını kaydetti. Ayrıca, su kısıtlamasının da devam ettiğini bildirdi.
Martina, 7 Ekim öncesine göre Gazze’deki su tedarikinin yüzde 7’ye düştüğünü vurgulayarak, “Gazze’deki yeraltı suyunun yüzde 97’si insan tüketimine uygun değil.” dedi.
Çatışmaların Durması Şart
Martina, mevcut çatışma öncesinde Gazze’nin gıda üretiminde kendine yetebildiğini ancak şimdi bunun ciddi şekilde zarar gördüğünü söyledi.
Martina, Gazze’nin kuzeyindeki tarım üretiminin en iyi ihtimalle mayıs ayında duracağını tahmin ettiklerini belirterek, “15 Şubat itibarıyla Gazze’deki ekili alanların yüzde 54.8’i hasarlı.” diye konuştu.
Martina, kıtlığı önlemek için çatışmaların durması ve insani yardımın ulaştırılmasının şart olduğunu vurguladı.
Gıda Yardımına Muhtaç 2,2 Milyon Kişi
Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Yardımcısı Carl Skau da, Gazze’de neredeyse 2,2 milyonluk nüfusun tümünün gıda yardımına muhtaç olduğunu söyledi.
Skau, ateşkes anlaşması olması halinde WFP’nin operasyonlarını genişletmeye hazır olduğunu belirterek, “Kıtlık riskiyle karşı karşıya olan insanlara gıda paketleri, nakit transferleri ve elektronik kuponlar sağlıyoruz. Ayrıca, gıda güvenliği ve beslenme durumunu izlemek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
Skau, Gazze’deki durumun insani bir kriz olduğunu ve uluslararası toplumun acil müdahale etmesi gerektiğini ifade etti.