Emine KANTARCI/Kimi kurulu düzenini bıraktı, sıfırdan bir şirket kurdu; kimi de aldığı eğitimler sonrasında kendi yoluna gitmesi gerektiğini düşündü. Büyük sermaye olmaksızın ulusal rekabet alanında yola çıktılar. Mentörlerden de yurt dışından da eğitim alanlar var. Mevlana’dan etkilenen ve kendi yolunu çizmek için azimle, cesaretle, zorlukların karşısında direnen bir avuç insanın öyküsünü, başka gençlere ışık olması amacıyla kaleme almaya başlıyoruz.
“İNANIYORSAN BAŞARIRSIN”
Yılmaz SEÇKİNER (37)
Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü’nde lisans ve E. Ü. Fiziksel Kimya alanında yüksek lisans eğitimi ardından iş hayatına atıldı. 15 yıldır haşere kontrol hizmetleri alanında faaliyet gösteren “ilaclat.com” şirketinin sahibi. Haşere kontrol ve yazılım teknolojileriyle birlikte; sektörün dijitalleştirilmesi için çalışmalar yaptı. Sektörde iki farklı markayla hizmet ve ürün sunuyor. “Yola çıkarken beşeri sermayemden başka bir sermayem yoktu” diyen Yılmaz Seçkiner, girişimcilikte öğrenmenin ve zorlukların yol arkadaşı olduğunu vurguluyor: “Girişimcilik yolculuğumda birçok farklı yetenek kazandım. Hedefim dijital dönüşümü yapay zekayla birleştirip, insansız hizmet sunan büyük bir şirket olmak.” Genç girişimci olmanın en büyük artısını “Hata yapma lüksünüz var” diye tanımlayan Seçkiner, “İnandığınız bir çalışma varsa; bunu farklı yollar deneyerek başarıya ulaştırabilirsiniz” diyor.
“PES ETME, YENİ YOLLAR BUL”
Güzin ERDOĞAN (33)
İzmir Ekonomi Üniversitesi’ndeki İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı eğitiminin ardından yüksek lisansını başarı bursu ile İtalya Milano’da tamamladı. Güzin Erdoğan, işletmelerde marka deneyimi odaklı iç mekan tasarımı uzmanı. Türkiye’ye döndükten sonra, Mimar Çiğdem Erdoğan ile 2020’de C-Geo Mimarlık İç Mimarlık firmasını kurdu. Tasarımda yenilikçi bir alanda uzmanlaşmayı hedefleyen Güzin Erdoğan özgün tasarımlarla Türkiye’yi dünyada temsil etmek istiyor: “Herkes ağaca bakar, ama girişimci onu bambaşka görür. Benim girişimcilere önerim, yaptıkları işe inanmaları ve pes etme noktasında yeni yollar bulmaları.”
“YARININ BAŞARISI BUGÜNÜN ÇABALARIYLA İNŞA EDİLİR”
Can BAYRAM (30)
Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’ndeki eğitimi sonrasında, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Pazarlama İletişimi ve Marka Yönetimi alanında yüksek lisansını tamamladı. Gediz Elektrik, AYDEM ve Sun Tekstil Kurumsal İletişim Bölümü’ndeki 7 yıllık tecrübeden sonra, 2023’te Metaton İletişim ve Marka Danışmanlık Şirketi’ni kurdu. EMCC Türkiye-Yönderlik ve Koçluk Derneği’nde, İletişim Sorumlusu. Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) Üyesi, kendi marka iletişim ajansını faaliyete geçirdi. Müşteri markalarını güçlendirmede rehberlik ediyorlar. Hatalardan ders çıkarma çağrısı yapan Can Bayram, “Başarı, genellikle başarısızlıkla dolu bir yolun sonunda yatar. Önemli olan, düştüğünüzde tekrar kalkmak ve her deneyimden yeni şeyler öğrenmenizdir.”
KÜRESEL BİR MARKA OLACAK
Elif Erer YILDIZ (35)
İşletme lisans ve İnsan Kaynakları yüksek lisans mezunu. Ocak 2024’te ortağı Aybuke Ata Kaytaz ile birlikte ‘Hi Company’ İnsan Kaynakları İşe Alım Danışmanlık Şirketi’ni kurdu. Elif Erer Yıldız, lisans eğitiminden sonra hem global hem de yerel kurumsal şirketlerin insan kaynakları bölümlerinde çalışarak kariyerine başladı. Yapay zekanın etkisiyle iş hayatında ekosistemin çeşitlendiğini belirten Elif Erer Yıldız, “Teknolojinin işe alım operasyonlarının güçlenmesiyle yola çıkma kararım, beklediğimden daha hızlı bir şekilde olgunlaştı. Küresel bir marka haline gelmek istiyoruz. İşimize yardımcı şirket içi yazılımlar tasarlıyoruz” diyor.