Rusya’nın başkenti Moskova, son yılların en büyük İHA saldırılarından biriyle sarsıldı. Ukrayna’nın düzenlediği saldırıda enerji ve petrol altyapısı hedef alınırken, gökyüzünü kaplayan alevler ve patlama anları sosyal medyada “UFO” benzetmelerine neden oldu. Volodimir Zelenski liderliğindeki Ukrayna güçlerinin saldırısında Rusya genelinde yüzlerce İHA etkisiz hale getirildi. Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, yalnızca 8 saat içinde başkente yönelen 194 İHA’nın hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Saldırılar nedeniyle şehirdeki tüm ana havalimanlarında uçuşlar geçici olarak durduruldu.
Petrol rafinerisi hedef alındı
Saldırının en dikkat çekici anlarından biri, Moskova’daki bir petrol rafinerisinde yaşandı. Patlama sonrası bir silo kapağının metrelerce havaya fırlaması, sosyal medyada “UFO sandılar” yorumlarına neden oldu. Enerji altyapısının hedef alındığı saldırılarda rafineriler ve elektrik tesislerinde ciddi hasar meydana geldi. Rusya Savunma Bakanlığı, ülke genelinde 555 Ukrayna İHA’sının engellendiğini duyurdu. Aynı zamanda Ukrayna’ya füze ve İHA saldırılarıyla karşılık verildiği bildirildi.
Sosyal medyada UFO tartışması
Patlama sonrası gökyüzüne yükselen duman ve metal parçaların oluşturduğu görüntüler, sosyal medyada kısa sürede viral oldu. Birçok kullanıcı, özellikle silo kapağını “UFO”ya benzetti. Saldırının Ukrayna’nın uzun menzilli stratejisinin bir parçası olduğu belirtilirken, Rusya’nın petrol gelirlerini hedef alan operasyonların savaşın ekonomik boyutunu daha da artırdığı değerlendiriliyor.







