Yazar-Şair-Gazeteci-Araştırmacı-Tiyatrocu-Oyuncak Müzesi Kurucusu...
10 parmağında 10 marifetli Sunay Akın, büyük emek harcayarak yazdığı son kitabı “Hayal Kahramanları”nda düşlerimizdeki hayal kahramanlarını bizimle yolculuğa çıkarmış.
Bazı bölümlerden alıntılarsak...
Drakula’nın tüm dünyada tanınmasını sağlayan Macar sanatçı Bela Lugosi, tiyatromuzun devi Muhsin Ertuğrul tarafından keşfedilmiş. Lugosi öldüğünde de Drakula kıyafetiyle gömülmüş.
“Sevimli Hayalet” Casper, 70 yıl önce çizilmiş ve çocuklara diş fırçalama alışkanlığını kazandırmada önemli rol oynamıştır.
Red Kit'in ünlü köpeği “Rin Tin Tin” gerçek bir film kahramanıdır. 26 filmde başrol oynar hatta Oscar’a bile aday gösterilir(!)
***
1900’lü yılların çocuklarını etkileyen hayal kahramanlarının başında Şarlo gelir.
Bu karakter etkisiyle pek çok çocuk sanata yönelmiştir. Walt Disney ilkokul gösterisinde Şarlo'yu canlandırır. Mim Ustası M. Marceau, babasının şapkası, pantolonu ve 40 numara ayakkabılarıyla Şarlo'yu taklidinde daha 8 yaşındadır.
Büyük Şair Nazım da “Şu kadarcık haset etmedim Şarlo’ya bile” dizesiyle Charlie Chaplin’e hayranlığını sunar.
İzmir’de bir sinemada Şarlo’nun filmini, kadın ve erkekleri ayıran perdeyi kaldırtıp, bir araya getirdiği aileler gibi eşi Latife Hanım ile yan yana izleyen Onur Konuğu'nun Mustafa Kemal Atatürk olduğunu, sinemacı Cemil Bey'e de “Uzun zamandır bu kadar gülmemiştim.
Şunu bir daha gösterir misiniz?” dediğini Sunay Akın’dan öğrenmek ne güzel?
***
Kitapta “Çelik Bilek” diye bildiğimiz Teksas da var.
Teksas’ın doğuşunu aktarırken, çok ilginç bir ayrıntıyı öğreniyoruz yazardan.
Sivas’ta 9-10 yaşında çocuklar çete kurarlar, Demokrat Parti'nin baskısının yoğun hissedildiği dönemde kendilerine “Yedibela” adını veren çocuklar birlikte hareket etmekte, aralarından birine yapılan kötülüğe karşı gelmektedirler.
Çetenin üyelerinden biri olan yazar Aydın Çubukçu, Yedibela’nın lideri hakkında şu bilgiyi verir;
“O sıralar Çelik Bilek diye bir çizgi roman vardı. Deniz, Çelik Bilek’i çok severdi. Sınıfta, onun İngiliz sömürgecilerine karşı Amerika’nın bağımsızlığı için savaş veren bir kahraman olduğunu anlatırdı.”
Hayal kahramanı Teksas’ı seven, Yedibela çetesinin lideri olan çocuğun adını; kağıt bir gemi yapıp özgürlük sularına bırakan Sunay Akın yazdığı “Devrim” şiirinin son iki dizesiyle veriyor:
“Kim bilir kaç yunus görmüş/ Kaç deniz gezmiş…”
“Kuş evleri”nin şairi Mehmet Zaman Saçlıoğlu’nun babası Askeri Hakim Nahit Bey’in Denizler’in idamına şiddetle karşı çıktığını, infazında sehpayı tekmeleyince çıkan sesten avluda duvardaki kovuğa yuva yapmış bir güvercinin ürkerek havalandığını, Hakim Bey öldüğünde de tabutunu Deniz’in abisi Bora ile kardeşi Hamdi’nin taşıdığını anlatır Sunay Akın kitabında.
***
Çocukluğumuzu savunan büyük güçlerdendir Teksas, Zagor, Temel Reis, Küçük prens, Batman, Şirinler, Red Kit, Süperman, Amcabey... Yani; “Hayal Kahramanları”
“Maçkalı Sunay”ın ifadesiyle; “onlar, gözlerinin içine bakamasak, ellerini sıkamasak, bir kez olsun sarılamasak da bize çok şey katan ve öğreten en yakın arkadaşlarımızdır!”
Hayallerini terketmeyenlerin ışığıyla!..