“Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var:
Yaşadın mı büyük yaşayacaksın,
ırmaklara, göğe, bütün evrene karışırcasına
Çünkü ömür dediğimiz şey, hayata sunulmuş bir armağandır
Ve hayat, sunulmuş bir armağandır insana” -Ataol Behramoğlu
“Hayat”, Hayat Özlem Kayalı’nın tacize, tecavüze, şiddete uğrayan kadınların öykülerini aktaran romanı. 20 farklı başlıkla, gerçek yaşam hikayelerini bizlerle buluşturmuş yazar. Tam 2.5 yılda yazmış “Hayat”ı…
Yazara göre, kimi çocuğun yaşadığı travmaların mimarı olan çeşitli şiddet eğilimi gösteren hastalıklı kimseler, onların yaşam hürriyetlerini elinden koparıp alıyor hunharca! Bu çocukların parçalanmış ruhları da sonu gelmek bilmeyen bir savaşın göbeğinde çaresizce kurtulmayı bekleyen esirler gibi attıkları çığlığı kimseye duyuramazken yitip gidiyorlar sessizce. Bu sebepledir ki çağımızın vebası hakkında çocuklarımızı bilinçlendirmeli ve bağırmayı, korkmadan anlatmayı öğretmeliyiz! Bir de anne babalar var! Evlatlarına hiç kimseye fenalık yapmamayı öğretmesi gereken ebeveynler! Asıl görev onlara düşüyor.
***
Hayat Özlem Adalı, “isim babalığını” Sunay Akın’ın yaptığı kitabını şöyle tanıtmış; “Elinizdeki bir kitaptan ziyade koşuşturma ve kargaşa yüklü hayatlarınıza kısa bir es vermemiz için yazılmış, seyyahı sizin olacağınız çıkılmış bir yolculuktur. Hikayelerimizdeki karakterler hayal ürünü müdür? Kim bilir? Belki de yaşamlarımızda bir yerde hatta aynanın sırrında karşınıza çıkan gerçek bireylerdir. Bilhassa çocuklara değinmek istedim ve kadınlığı ellerinden zorla alınmış savunmasız kimliklerin dönüşümlerine. Ekranlarda ve gazetelerin üçüncü sayfasında karşımıza çıkan sıklıkla çıkan tüm şiddet mağduru yaralarımıza!..”
Anlaşılan, “ufak bir pencere açmak istemiş” yazar kalplerimize. Işığın sızıp karanlığı aydınlatmasına izin verelim diye!
***
Travma Uzmanı Akademisyen Linda Fraim, “Hayat”ın; acı, travma, içe kapanma, hayata karşı isyan, çeşitli psikolojik sorunlar ve aşkın yanı sıra taşıdığı yükün altında boğulan kadının sessiz ama güçlü yardım çığlıklarına değindiğini dillendirmiş. Yazar Orhan Bahtiyar da Türkiye’de kadın olmak ve psikoloji konusunda yazılmış en cesur kitaplardan biri olduğunu! Bizce kitap; yalnız ve güzel ülkemizi teslim almış ilkel derin cehaletle mücadele etmek, bu ülkenin kadınlarının, bu ülkenin erkeklerinin tehdidi altında olduğunu vurgulamak için kaleme alınmış. Oysa kadını özgür ülke çağdaş değil midir? Bilgenin ifadesiyle, “Kadınlar insan biz insanoğlu değil miyiz?”
Kadın direniştir, gökyüzünün tamamıdır! Çocuklar da gözbebeğimiz!
***
“Büyük Şair” Nazım Hikmet dizeleridir;
“Daha son sözü söylemedi hayat!
Belki yarınlar, mutlu sonlar var.”
Kötülüklerin son bulması dileğiyle. Hayat Hikayeleri yazmaya devam Hayat Hanım!