Adana, Ankara, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Gaziantep, Kastamonu, Kocaeli, Isparta, İzmir, İstanbul, Samsun, Siirt, Sivas, Van... Tüyap ya da yerel yönetimlerce açılan kitap fuarları arttıkça, sevinmemek olası değil.
Açık oturumlar, söyleşiler, şiir etkinlikleri, imzalar... Kitap sevgisini her yaştan insana doğru biçimde yaygınlaştırmak ne güzel. Fuar alanında kitap sergilerinde gezinmek, kitaplara dokunmak, eski dostlarla karşılaşmak, yeni dostlar edinmek, söyleşmek heyecanı, coşkuyu çoğaltmaz mı hiç.
İzmir Kitap Fuarı benim için de dostlar buluşması, kitap bayramı... Her gidişimde ne çok kitaba dokundum; kitaplar doldu çantama imza sıcaklığıyla. Evimde oluşturduğum kitap raflarım doluydu; daha katlandı. Hadi buyurun kitap şenliğime…
Lütfiye Aydın “Dehanın Sesi”nde Tanburi Cemil Bey’in yaşamını anlatıyor. Şehzade Seyfettin Efendi, Tevfik Fikret, Leyla Saz, Şair Nigar gibi dönemin önemli isimlerine de yer veriyor. Ayrıca Cemil Bey’in oğlu Mes’ud Cemil Tel’in Nâzım Hikmet’le dostluğuna da…
Gülseren Engin, İzmir’in Yunanlılarca işgali döneminde geçen Rum kızı Smyrna ile Çakır Osman’ın, Seher ile Tilki Mahmut’un aşk öykülerini “Smyrna’nın Gözyaşları”nda buluşturmuş.
Hidayet Karakuş, “Uykusu Derin Şehir” romanını bir “meltem” esintisiyle sundu. Elli yıllık dergi ve şiir dostluğunu da katarak…
Kanguru Yayınları’nın sorumlusu şair Aydın Şimşek, ilk romanı “Kopuk ve Hiç”te kuytuda kalanların, azların, yarını belirsiz olanların umutlarını bulacağımızın ipucunu veriyor.
Truva Yayınları’nın Genel Yayın Yönetmeni Tufan Erbarıştan’la da ayak üstü görüştük. “Camiden Cehenneme” adlı yeni yapıtını imzaladı. Fethullah Gülen’in saçmalamalarını, yalanlarını, özel yaşamındaki gizlerini anlatıyor.
Hülya Deniz Ünal “Hayal Park”taki şiirleriyle salt çocuklara değil, büyüklere de sevginin, doğa varsıllığının, erdemin sıcaklığını sunuyor bize.
Sultan Su Esen, Ankara’dan Selim Esen’in selamını da katarak imzaladı yeni öykülerinin kitabı “Rüya Gözlüğü”nü.
Zeki Büyüktanır, üşenmeyip Karşıyaka’dan geldi fuara. 660 sayfalık “Tiyatro Oyunları”nı ulaştırdı bana. 87 yaşındaki bu genç adamın devingenliğine nasıl şapka çıkarmam!
İzmir’in çalışkan, üretken yazarlarından Gönül Çatalcalı “Eşiktekiler” romanıyla çıkageldi bu kez. 1950’lerin Türkiye’sinden, Egeli bir kasabadan bir kesiti gözler önüne seriyor. “Henüz gelecek düşleri olgunlaşmamış İstanbullu bir yabancı... Yaşadığı yere dahil olma savaşı veren bir kaçak, kendine sürgün... Bu kasabada zamanın iplerini ağır ağır dokuyarak, arkasında bıraktığı hayatın tam ortasında yuvalanan karanlık ve kirli boşluğu önüne taşımadan ilerlemek istiyor...
Şair Şevki Özdemir bu kez denemelerini toplamış “Boynun Bükük Kalmasın”da. Şakir Kadan “Romanın Sonu”nu ve üç kitabını daha imzaladı bana.
Kâmile Yılmaz, 10 Ekim 2015'de Ankara Garı'ndaki terör saldırısında yaşamını yitirenlerin yaşam öykülerini ve yakınlarının çığlıklarını “Kara Duman”a biriktirmiş! Fahrettin Koyuncu “Söyledim Gitti”de aforizmalarını toplamış.
Çiçeği burnunda yeni şiir kitapları da fuar kazançlarımdandı elbet. Ferzan Sarpkaya “Gün Vurgunları”yla, Emine Çakır “Taşevin Uzun Sabahı”yla, Açelya Büşra Özdirek “Uçurumlar Meşalesi”yle, Dizdar Karaduman “Sendeki Yara Bende Kanıyor”la, Ahmet Dinç “Kayıp Anahtar”la, Buğçe Çalışkan “Hiç Mümkün Değil”le şiir sıcaklığını, dostluğunu taşıdılar fuara.
Adana’dan Yaşam Sanat Dergisi’nin emekçileri Mehmet Taşar ve Duran Aydın, Ferhat İşlek, Ankara’dan Patika ve Türk Dili Dergisi’nin yayın sorumlusu Ertuğrul Özüaydın, Uşak’tan Rıza Aslan, Manisa’dan Dincer Günday, Seval Arslan, İstanbul’dan Hilal Karahan uzakları yakın edip geldiler İzmir’e.
Anacağım, anlatacağım daha ne çok dost, ne çok kitap vardı. Yerim yetmedi! Gelecek yıla daha kitaplaşarak, daha kalabalıklaşarak...