Duygusu, imgesi, düşünsel yapısı, özlemi, umudu, beklentisi, heyecanıyla şiire emek veren, özen gösteren her şair özeldir, önemlidir, saygındır. Erkek olsun, kadın olsun değişmez bu. Şiir algım bunu gerektirir diye düşünürüm.
Duyarlığı, yaşama bakışı, sezgisi, algısı, yapıcı ve onarıcı duruşlarıyla “şair kadınların” çoğalmasını, Türk şiirine yeni tatlar, olanaklar sunmasını her zaman önemsiyorum, saygıyla karşılıyorum.
Son yıllarda gerek yazın-sanat dergilerindeki şiirleriyle, gerekse şiir kitaplarıyla şiir evrenimize varsıllık kazandıran kadın şairlerimizin artması gönendiriyor beni.
Kadın şairler, şair kadınlar, kimileri için şaireler... Bunu cinsiyetçi bir ayrım, erkek egemen bir algıyla söylemiyorum. Zaten kadın şairlerimiz de bunun bilincinde, ayrımında. Onlar erkek egemen söylemi kırdıkça, kendilerine özgü dili kurdukça, bundan Türk şiirinin kazançlı çıkacağının bilincindeyim.
Şairlerimiz, kadın şairlerimiz... Onların şiire eli değdikçe, şiirimizin daha güzelleşeceğine, iyileşeceğine, şenleneceğine, renkleneceğine inanıyorum. Eksik olmasınlar şiirimizden…
Bu konu daha uzun bir yazıyı gerektirir biliyorum. İzmir’de yaşayan, yakın zamanlarda yeni şiir kitaplarını yayımlayan kadın şairlerimizden benim gördüğüm, imzalarıyla buluştuklarımdan bir kaçını anayım istiyorum bugün.
Hülya Deniz Ünal “Hayal Park”la, Aslıhan Tüylüoğlu “Kuşların Akşamı”yla, Fatma Aras “Söz ve Hançer”le, Ece Apaydın “Ben Salome”yle, Seval Arslan “İki Kirpik Arası”yla, Nüket Hürmeriç “Gökyüzü Kuş Yağmuru”yla, Açelya Büşra Özdirek “Uçurumlar Meşalesi”yle, Buket Işıkdoğan “İmbatım Mavi”yle, Ferzan Sarpkaya “Gün Vurgunları”yla, Emine Çakır “Taşevin Uzun Sabahı”yla, Buğçe Çalışkan “Hiç Mühim Değil”le şiir soframa kuruldular. Hoş geldiler.

ASLIHAN TÜYLÜOĞLU’NA ATTİLÂ İLHAN ÖDÜLÜ

Karşıyaka Belediyesi, İzmir’in yetiştirdiği değerlerden Attila İlhan anısına iki yıldır düzenlediği şiir yarışmasını gelenekselleştireceğini belirtti.
Ataol Behramoğlu, Hüseyin Yurttaş, Hidayet Karakuş, Ünal Ersözlü, Tuğrul Keskin ve Attilâ İlhan'ın ailesi adına Kerem Alışık’ın oluşturduğu Seçici Kurul 2017 yılında çalışkan, üretken bir kadın şairi Aslıhan Tüylüoğlu’nun “Gölge, Günah ve Kedi” adlı dosyasını ödüle değer gördü.
Genç şair dostum Onur Akyıl’ın şu saptamasına katılıyorum: “Aslıhan Tüylüoğlu şiiri gücünü gün geçtikte artıran bir şiir; çünkü dünyayı hem görüyor hem de hissedebiliyor; bu yüzden boşluksuz, dopdolu.” (Birgün Gazetesi Kitap Eki, 25 Mayıs 2013)
Tüylüoğlu’nun ödül kazanan dosyası Karşıyaka Belediyesi’nce bastırılıp ödül törenine katılanlara Attilâ İlhan’ın doğum günü olan 15 Haziran’da ücretsiz dağıtılacak. Kutluyorum Aslıhan’ın ödülünü.

ANNE ŞAİR, KIZ ŞAİR…

Anne Neval Savak, kızı Neda Olsoy… Anne-kız iki şair. Ne ki 18 yaşındaki Neda Olsoy elini çabuk tuttu. İlk şiir kitabı “Yaşamak Avuç Yalamak İşi”ni 2015’te çıkardı. Anne Neval Savak ise “Siyah Avuntu”yu 2016’da yayımladı. Bu kitabıyla İstanbul Uluslararası Şiir Festivali Sevda Ergin Şiir Yarışması’nda Jüri Özendirme Ödülü’ne değer görüldü.
Neda, hızını alamamış olmalı ki ikinci şiir kitabı “Çamur Prenses”i bu yılın başlarında sevenleriyle buluşturdu.
“Daha yolun başındaydım doğru; ama şiir gelmek istemiyordu ben de kalkıp şiire gittim! Çırılçıplak, makyajsız, yapmacıksız, ben şiire gittim ve o zaman kucaklaştık.” diyor.
“Ben, benim gibi gençleri şiirleştirmek için uğraşanlardanım. Ne doğruysa, ne yanlışsa anlatıyorum söylüyorum hep. Şiirim gençleri kucaklıyor ve kucaklayacak daha çok, daha çok!” diye de ekliyor.