İzmir’in turizm yoğunluğu ile bilinen ilçesi Çeşme, öğle saatlerinde başlayan yangın haberiyle hareketli dakikalar yaşadı. Alaçatı Mahallesi sınırları içinde yer alan çöplük alanda henüz belirlenemeyen bir nedenle çıkan alevler, kısa sürede kontrol altından çıktı.
İlk belirlemelere göre çöplükte başlayan yangının, çevredeki kuru otlar ve rüzgarın etkisiyle hızla yayıldığı tespit edildi. Bölgedeki yüksek sıcaklık ve düşük nem oranı da alevlerin ilerlemesini kolaylaştırdı. Kısa süre içinde yangın, çöplük alanın dışına taşarak makilik bölgeyi etkisi altına aldı.
Vatandaşların dumanı fark ederek ihbarda bulunması üzerine ekipler hızla bölgeye sevk edildi. Yangının yayılım hızının artması, müdahale sürecini kritik hale getirdi.
Alaçatı’da rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın
Yangının etkili olduğu Alaçatı çevresinde özellikle rüzgarın şiddeti, alevlerin yönünü sürekli değiştirdi. Bölgedeki kuru bitki örtüsü ve makilik alanın yoğunluğu, yangının kontrol altına alınmasını zorlaştıran en önemli etkenlerden biri oldu.
Görgü tanıklarının aktardığına göre, çöplükte başlayan duman kısa sürede siyah bir buluta dönüşerek çevre mahallelerden de görülebilir hale geldi. Rüzgarın zaman zaman yön değiştirmesi, ekiplerin çalışma alanını daraltırken riskli anlar da yaşattı.
Uzmanlar, özellikle yaz aylarında İzmir genelinde benzer risklerin arttığına dikkat çekerken, çöplük alanların ve kontrolsüz atık bölgelerinin yangınlar açısından kritik noktalar oluşturduğunu belirtiyor.

Havadan ve karadan geniş çaplı müdahale
Yangının büyümesi üzerine İzmir Orman Bölge Müdürlüğü koordinasyonunda geniş çaplı bir müdahale planı devreye alındı. Bölgeye çok sayıda ekip sevk edilirken, hem kara hem de hava araçlarıyla yoğun bir söndürme çalışması başlatıldı.
Yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre bölgeye 10 arazöz, 2 yangın söndürme uçağı, 3 helikopter ve 2 dozer yönlendirildi. Kara ekipleri alevlerin yerleşim alanlarına sıçramaması için çevreleme hattı oluştururken, hava araçları ise yangının yayılım yönüne göre su ve köpük atışları gerçekleştirdi.
Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin özellikle makilik alanın yoğun olduğu bölgelerde dozerlerle şerit açarak alevlerin ilerleyişini durdurmaya çalıştığı belirtildi. Havadan müdahalenin ise yangının üst kotlarda kontrol altına alınmasında kritik rol oynadığı ifade ediliyor.
Çöplük alanlar yangın riskini artırıyor
Uzmanlara göre, yangının başlangıç noktası olan çöplük alanlar, yaz aylarında en yüksek risk taşıyan bölgeler arasında yer alıyor. İçeride biriken atıkların kimyasal yapısı ve sıcak hava ile birleşmesi, küçük bir kıvılcımın bile büyük yangınlara dönüşmesine neden olabiliyor.
Bu tür alanlarda özellikle plastik ve yanıcı atıkların bulunması, alevlerin hızla yayılmasını kolaylaştırıyor. Çeşme gibi rüzgarlı bölgelerde ise yangınların kontrol altına alınması çok daha uzun sürebiliyor.
Yetkililer, vatandaşlara özellikle açık alanlara kontrolsüz atık bırakılmaması ve yangın riskine karşı daha dikkatli olunması yönünde uyarılarda bulunuyor. Bölgedeki çöplük alanların düzenli kontrol edilmesinin, benzer olayların önüne geçilmesi açısından kritik olduğu vurgulanıyor.




