İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Birleşik Krallık arasında çevre, enerji ve yerel yönetim alanlarında yeni iş birliği başlıkları gündeme geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu David Reed ve beraberindeki heyeti ağırladı.

Açık Ofis’te gerçekleştirilen görüşmeye İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zeki Yıldırım, belediye bürokratları ve Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri de katıldı.

Buluşmada iki ülke arasındaki mevcut ilişkilerin yerel yönetimler düzeyinde geliştirilmesi üzerinde durulurken, özellikle temiz enerji, yenilenebilir enerji ve katı atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi başlıkları öne çıktı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimi, İngiltere’nin özellikle katı atıktan enerji üretimi konusunda sahip olduğu deneyimin İzmir açısından değerlendirilebileceğini belirtirken, taraflar arasında teknik bilgi ve deneyim paylaşımının geliştirilmesi gündeme geldi.

Masanın önemli başlığı katı atık oldu

Görüşmenin öne çıkan konularından biri katı atıkların bertaraf edilmesi ve enerjiye dönüştürülmesi oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zeki Yıldırım, belediyenin yalnızca rüzgâr ve güneş enerjisi alanlarında değil, farklı temiz enerji teknolojilerinde de iş birliğine açık olduğunu ifade etti.

İzmir’in yenilenebilir enerji potansiyeline dikkat çeken Yıldırım, katı atıkların enerji üretiminde kullanılması konusunda teknolojik iş birliğine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Özellikle İngiltere’de uygulanan yöntemlerin dikkatle takip edildiğini belirten Yıldırım, yerel yönetimler arasında kurulabilecek teknik iş birliklerinin İzmir’in atık yönetimi politikalarına katkı sağlayabileceğini ifade etti.

12.09.2026 A1A6781A 068E 4F85 9C19 D5521719Fc74

İngiltere’nin deneyimi İzmir’in gündeminde

Zeki Yıldırım, İngiltere’nin özellikle Londra’da katı atıkların enerjiye dönüştürülmesi ve çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi konusunda önemli bir noktaya geldiğini söyledi.

Yıldırım, “Sadece yenilenebilir enerji değil, onun dışında da iş birliklerimizi artırmak konusunda son derece istekliyiz. İzmir’deki rüzgar ve güneş enerjisinin dışında özellikle katı atıktan enerji üretilmesiyle ilgili teknolojik anlamda iş birliğine ihtiyaç duyuyoruz” dedi.

İngiltere’deki uygulamaların teknik açıdan önemli bir birikim oluşturduğunu ifade eden Yıldırım, İzmir’in de benzer teknolojilerden yararlanabileceğini belirtti.

Yıldırım, “İngiltere’de özellikle Londra olmak üzere katı atıktan enerji üretilmesi ve bunların doğaya zarar vermeyecek şekilde bertaraf edilmesi ile ilgili çok ciddi anlamda aşama kat edilmiş durumda. Biz de bu yoldan devam etmek istiyoruz. Her türlü iş birliğine hazırız” ifadelerini kullandı.

İzmir’de elektrik kesintisi alarmı! 7 ilçede saatler sürecek kesinti
İzmir’de elektrik kesintisi alarmı! 7 ilçede saatler sürecek kesinti
İçeriği Görüntüle

Temiz enerjide yeni iş birliği arayışı

Görüşmede temiz enerji yatırımları da kapsamlı biçimde değerlendirildi.

İzmir, rüzgâr ve güneş enerjisi potansiyeli bakımından Türkiye’nin öne çıkan kentlerinden biri olarak değerlendirilirken, belediye yönetimi bu avantajın yeni teknolojiler ve uluslararası iş birlikleriyle desteklenmesini hedefliyor.

Katı atıkların yalnızca bertaraf edilmesi gereken bir çevre sorunu olarak değil, aynı zamanda enerji üretiminde kullanılabilecek bir kaynak olarak ele alınması görüşmede öne çıkan başlıklardan biri oldu.

Bu kapsamda teknoloji transferi, deneyim paylaşımı ve yerel yönetimler arasında kurulabilecek ortak çalışma mekanizmaları değerlendirildi.

David Reed yerel yönetimlere dikkat çekti

Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu David Reed de temiz enerji alanında Türk ve İngiliz iş dünyası arasında farklı iş birliklerinin bulunduğunu söyledi.

Bu ilişkilerin yalnızca özel sektörle sınırlı kalmaması gerektiğini ifade eden Reed, yerel yönetimlerin de temiz enerji ve çevre politikaları konusunda ortak çalışmalar geliştirebileceğini belirtti.

Kaynak: Haber Bülteni