Antalya'da dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisine sahip, G20 ülke liderlerinin bir araya gelmesinin öncesinde, İstanbul’da 12-13-14 Kasımda İklim Forumu gerçekleştirildi. Forumu, İklim İçin Hareketi düzenledi. Alternatif fikirlerin sunulduğu, eş zamanlı oturumlardan oluşan forumda, pek çok kuruluş, STK, çevre aktivisti, yerel yönetim temsilcileri, öğrenciler, akademisyenler, siyasiler, LGBT bireyler, işçiler, kısacası, durduğu noktadan, kendi mücadelesini iklim hareketi ile ilişkilendiren herkes vardı. Forumda, 'G20’ye iklim için söyleyecek sözümüz var' sloganıyla yola çıkan aktivistler tarafından iklim için talep, öneri ve fikir paylaşımları yapıldı.
Bianet-Nilay Vardar’ın haberine göre, İklim Forumu açılışında, 350.org’un kurucularından Bill McKibben, Uluslararası Oil Change’dan Stephan Kretzmann ve BM Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Jeffrey Sachs da birer konuşma yaptı ve Türkiye’nin giderek artan kömür odaklı enerji politikasını değiştirerek bir an önce yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerektiğini belirtti.
350.org’un kurucularından Bill McKibben, “Türkiye Avrupa ve Asya arasında ancak etrafında yenilenebilir enerjiye dair olan gelişmeleri umursamıyor. İklim her türlü mücadelenin parçası. Bunu anlamak için çok uzağa bakmaya gerek yok. Suriye’ye bakın, kuraklık nedeniyle 1 milyon çiftçi topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Bu da ülkede istikrarın bozulmasına neden oldu, işte Suriye krizinin nedenlerinden biri de iklimdir. Aynı şey Afrika'da da oluyor, çölleşme ve kuraklık insanları topraklarında uzaklaştırıyor. Yemen'de bir günde 7-8 yıllık yağmur yağıyor, çölde hortum oluşuyor. Dünya artık iklim değişikliğinin etkilerini anladı. ABD’de kömürü azaltmaya başladı. Avusturalya’da kömür santrali engellendi. Polonya, Almanya, Endonezya da aynı durumda. Ancak Türkiye kendine en beter adımı seçiyor. Oysa güneş enerjisinin maliyeti yüzde 80 düştü. Türkiye 19 ve 20. yüzyıl sistemini devam ettirmek yerine yerine yenilenebilir enerjiye yönelmeli” dedi.
Uluslararası Oil Change’dan Stephan Kretzmann, Güvenli iklim için fosil yakıtların dörtte üçünün yer altında bırakılması ve temiz enerjiye yönelinmesi gerektiğini belirterek, artık fosil yakıt çağı sona erdi, güvenli iklim için temiz enerji kaynakları şart” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Başkanı Prof. Jeffrey Sachs ise, “Paris İklim Zirvesi,iklim değişliğine karşı harekete geçmek için son şans; böyle devam edersek dünyamızın dört dereceye kadar ısınma ihtimali var” dedi. Nüfus oranına baktığımızda hala kişi başına düşen karbon emisyonu Çin’de 8, ABD’de 16, Türkiye ise 4, dünya ortalaması ise 4,5 ton. Çünkü iklim değişikiği ile mücadelede zaten çok geç kaldık, çok vakit kaybettik. İki derece sıcaklığın altında kalmak için hemen karbonsuzlaşmaya geçmek, sıfır karbon ile yola devam etmek gerekiyor.
Fosil yakıt odaklı enerji politikalarımız ile dünyada karbon salınımı en fazla olan ülkeler arasındayız. ÇED’leri devam eden yatırım kararlarına da baktığımızda daha da devam edecek gibi görünüyoruz. Ülkenin dört bir tarafında ithal kömüre dayalı termik santraller inşa ediyoruz.
Kyotoyu imzalamayan ABD’de de bile bugün artık başkanlık seçimlerinin 1 numaralı gündem konusu İklim değişikliği!
Bu küresel bir sorun. Kuraklık veya yağış rejimi değişikliğine bağlı seller, donlar, afetler ile gıdalarda azalma ve açlık sözkonusu. Çin bile artık karbon salınımını azaltmaya başladı. Hollanda tüm çiftliklerinde güneş enerjisi kullanıyor. Almanya enerjisinin %50 sini güneşten kullanıyor.
İnsanoğlunun en büyük krizi ile karşı karşıya olduğumuz gerçeğini ne zaman görüp anlayacağız? Eğitim sisteminde devrim yapmadan buna çözüm bulmak zor görünüyor.