Greenpeace Türkiye, “İçinde Ne Var?” kampanyası kapsamında İstanbul’daki 5 zincir marketten satın aldığı domatesleri bağımsız laboratuvarda inceletti. Sultanbeyli, Sancaktepe, Ataşehir ve Kadıköy’deki marketlerden alınan 20 domates örneğinin analiz sonuçları kamuoyuyla paylaşıldı. Sonuçlara göre, incelenen ürünlerin yüzde 15’inde mevzuata aykırı pestisit kullanımı belirlendi. Üç üründen ikisinde domateste kullanımı ruhsatsız etken maddeler tespit edilirken, bir üründe ise 31 Aralık 2010 itibarıyla tamamen yasaklanan Chlorfenapyr maddesine rastlandı.

20 domatesin 19’unda pestisit izi

Analizlerde yalnızca bir domates örneğinde herhangi bir pestisit kalıntısına rastlanmadığı açıklandı. 20 ürünün 7’sinde üçten fazla farklı pestisit bulunduğu, 14 örnekte ise çocuk sağlığı açısından tartışmalı olan PFAS grubu maddeleri içeren pestisitlere rastlandığı belirtildi. Greenpeace, özellikle birden fazla pestisitin aynı üründe bulunmasının “kokteyl etkisi” nedeniyle risk oluşturabileceğine dikkat çekti.

“İyi tarım” logolu ürünlerde de çıktı

Açıklamada, mevzuata aykırılık tespit edilen bazı ürünlerin reyon bilgilerinde “iyi tarım” logolu olarak yer aldığı ifade edildi. Greenpeace Türkiye, bu durumun üretim ve denetim süreçlerinde daha sıkı kontroller yapılması gerektiğini gösterdiğini savundu.

Vatandaşlık maaşı 2027'de ne olacak?
Vatandaşlık maaşı 2027'de ne olacak?
İçeriği Görüntüle

Marketlere dört talep

Greenpeace Türkiye, organize perakende zincirlerine yönelik taleplerini de açıkladı. Kuruluş; yaş meyve ve sebze tedarik zincirinde tam şeffaflık sağlanmasını, pestisit kalıntılarında daha sıkı sınırlar uygulanmasını, bağımsız laboratuvar denetimlerinin yaygınlaştırılmasını ve çiftçilere zehirsiz üretime geçiş için destek verilmesini istedi. Greenpeace Türkiye Direktörü Berkan Özyer, marketlerin tarladan rafa kadar olan süreçte önemli sorumluluk taşıdığını belirterek, tüketicilerin güvenilir gıdaya erişiminin sağlanması gerektiğini ifade etti. Özyer, yapılan analizlerde mevsimindeki bir sebzede dahi yıllar önce yasaklanan bir pestisitle karşılaşıldığını belirterek, gıda tedarik zincirinde daha güçlü denetim mekanizmalarının kurulması çağrısında bulundu.

Kaynak: AJANSLAR