Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda yıllık enflasyonun gıda ve temel mallar gruplarında artarken diğer ana gruplarda gerileme gösterdiğini açıkladı. Raporda taze meyve ve sebze fiyatlarındaki güçlü artışın işlenmemiş gıda fiyatlarına büyük oranda yansıdığı belirtilirken temel mal ve bazı hizmet gruplarında ise enflasyonun daha ılımlı seyrettiği ifade edildi.

Taze Meyve ve Sebze Fiyatlarındaki Artış Dikkat Çekti

Ekim ayında özellikle işlenmemiş gıda fiyatları, geçici arz koşullarına bağlı olarak yükseldi. Taze meyve ve sebze fiyatlarında yüzde 19.20’lik bir artış kaydedilirken işlenmemiş gıda grubundaki yıllık enflasyon, yüzde 47.05’e yükseldi. Buna karşılık taze meyve ve sebze dışındaki gıda fiyatları ise daha düşük bir oranla aylık yüzde 1.29 artış gösterdi.

Temel Mallarda Mevsimsel Fiyat Artışları

Temel mal grubu enflasyonu, özellikle giyim ve ayakkabı sektöründe mevsimsel etkilerle yükseldi. Giyim ve ayakkabı fiyatlarında yüzde 14.60’lık bir artış yaşanırken bu alt gruptaki yıllık enflasyon yüzde 30.63’e çıktı. Bunun dışında diğer temel mal gruplarında ise enflasyon oranları daha yavaşladı.

Hizmet ve Enerji Gruplarında Düşüş

Hizmet grubu yıllık enflasyonu, ekim ayında yüzde 69.78’e gerileyerek 3.14 puanlık bir düşüş gösterdi. Özellikle ulaştırma, kira ve lokanta-otel gruplarındaki fiyatlar mevsimsel etkilere bağlı olarak zayıfladı. Ulaştırma hizmetlerinde hava ve kara taşımacılığı fiyatlarının gerilemesiyle bu sektörde yüzde 2.04’lük bir düşüş yaşandı.

Enerji grubu yıllık enflasyonu ise uluslararası enerji fiyatlarındaki gelişmelerin etkisiyle yüzde 59.37’ye geriledi. Katı yakıt, akaryakıt ve tüp gaz fiyatları, ekim ayında artış kaydetmesine rağmen yıllık enflasyonda bir düşüş gözlendi.

Çiğ süt maliyeti açıklandı: TÜSEDAD’dan fiyat önerisi! Çiğ süt maliyeti açıklandı: TÜSEDAD’dan fiyat önerisi!

İşlenmiş Gıda Fiyatlarında Artış

İşlenmiş gıda fiyatları, ekim ayında yüzde 2.22 oranında artış gösterdi. Özellikle ekmek ve tahıllar grubundaki yüzde 3.05 oranındaki artış dikkat çekti. İşlenmiş gıda grubunun yıllık enflasyonu ise yüzde 43.72 olarak kaydedildi.

Üretici Fiyatlarında Gerileme Eğilimi

Yurt içi üretici fiyatlarında ise ekim ayında yüzde 1.29’luk bir artış görülmesine rağmen yıllık üretici enflasyonu, yüzde 32.24’e gerileyerek düşüş eğilimini sürdürdü. Dayanıklı tüketim mallarında fiyatlar yüzde 2.82 oranında artarken sermaye malı ve enerji gruplarında fiyat artışları daha sınırlı kaldı.

Kaynak: AA