Menemen ilçesinde yaşayan Halil Halaç (63) ve oğlu Bekir Halaç (32), çeyrek asırdır kimyasal ilaç ve gübre kullanmadan sürdürdükleri üretimle hem toprak sağlığını hem de insan sağlığını koruyor.
Karabük Üniversitesi Aktüerya ve Risk Yönetimi Bölümü’nden mezun olduktan sonra bir süre medikal sektörde ofis ortamında çalışan Bekir Halaç, masa başı hayatın kendisini sıkması üzerine baba mesleğine dönme kararı aldığını dile getirdi.
"Ofis ortamı sıktı, yapay zeka desteğiyle üretimi büyüttük"
Ata mesleğine döndükten sonra üretim alanını genişlettiklerini ve ürün çeşitliliğini artırdıklarını belirten Bekir Halaç, tarımsal mücadelede yapay zekadan da yararlandığını ifade etti. Kimyasal ot ilacı kullanmadıkları için işçilik maliyetlerinin yüksek olduğuna değinen genç üretici, ilaç kullananların 10 yevmiye ile çözdüğü işi kendilerinin 300 yevmiye ile yaptığını belirtti. Bitkileri ısırgan ve lahana suyu gibi doğal maddelerle beslediklerini vurgulayan Halaç, organik tarımla gelecek nesillere temiz toprak bıraktıklarını ifade etti. Menemen’de bu üretimi yapan tek aile olduklarını aktaran genç çiftçi, maliyeti nedeniyle pek tercih edilmese de üretici sayısının artmasının insanlık adına büyük kazanç olacağını belirtti.
Müşteri tavsiyesiyle başlayan 25 yıllık organik serüven
1980'li yıllarda ilaçlı tarım yaptıklarını ancak 25 yıl önce radikal bir kararla organik üretime geçtiklerini belirten baba Halil Halaç ise sertifikasyon sürecine değindi. İzmir'de henüz organik pazarlar kurulmadığı dönemde Bostanlı Pazarı'nda ürün sattığını dile getiren Halaç, tezgahına gelen 200 kadar düzenli müşterisinden birinin "Belgeni al da organik diye sat" tavsiyesi üzerine harekete geçtiğini kaydetti. Bir yıllık geçiş sürecinin ardından resmi sertifikalı üretime başladığını ifade eden Halaç; kışın lahana, pırasa, kereviz, baharda çilek, kabak, patlıcan, meyve olarak da mandalina, portakal, nar ve limon başta olmak üzere 50 çeşit sertifikalı ürün yetiştirdiklerini belirtti. Deneyimli üretici, bu saatten sonra organik tarımdan dönmelerinin mümkün olmadığını ve insan sağlığına zarar veremeyeceklerini dile getirdi.





