Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile Çin arasındaki en üst düzey işbirliği platformu olan Türkiye-Çin Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi (HİK) İkinci Toplantısı için Çin’in başkenti Pekin’e hareket ediyor. Bu ziyarette, Çin’in önde gelen finans kuruluşları olan ICBC ve Bank of China gibi yatırım şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle görüşmeler yapacak olan Şimşek, iki ülke arasında stratejik işbirliklerini geliştirme hedefinde.

İlk gündem: orta koridor ve kuşak-yol girişimi uyumu

Şimşek, Pekin’deki resmi temaslarına 6 Kasım tarihinde başlayacak. İlk olarak, Türkiye’nin Orta Koridor Girişimi ile Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi arasında uyum sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek Ortak Çalışma Grubu Toplantısı’na katılacak. Bu toplantıda, 2015 yılında Antalya’da imzalanan “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu ile Orta Koridor Girişimi’nin Uyumlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” çerçevesinde yapılacak görüşmelerde, altyapı projelerinin uyumu, kara ve hava yolu bağlantılarının iyileştirilmesi, yeşil dönüşüm ve enerji gibi konular ele alınacak.

İşbirliği alanları: ulaştırmadan sanayiye geniş yelpaze

Toplantıda, Orta Koridor ve Kuşak-Yol girişimleri arasındaki uyumun yanı sıra iki ülkenin ulaştırma, sanayi, enerji ve yatırımlar alanındaki işbirliği imkanları detaylı şekilde masaya yatırılacak. Aynı zamanda ticaret hacminin artırılması ve ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi hedefleniyor. Bu bağlamda, yeşil dönüşüm gibi çevresel konular da işbirliği konuları arasında öne çıkacak.

Hükümetler arası komite toplantısı Şimşek’in eş başkanlığında yapılacak

Şimşek, resmi temaslarının devamında 7 Kasım’da Türkiye-Çin Hükümetler Arası İşbirliği Komitesi’nin ikinci toplantısına katılacak. Toplantıya, Çin Başbakan Yardımcısı Zhang Guoqing ile birlikte eş başkanlık edecek olan Şimşek, iki ülke bakanlıklarından üst düzey temsilcilerin katılacağı bu oturumda Türkiye ve Çin arasındaki stratejik işbirliği konularını geniş kapsamlı olarak ele alacak. Komite, siyaset, ekonomi, kültür, güvenlik ve turizm gibi farklı alanlardaki işbirliğini daha etkin hale getirmek için kurulmuştu ve 2015 yılında Pekin’de imzalanan bir mutabakat zaptı ile çalışmalarına başlamıştı.

Şimşek Çinli yatırımcılarla buluşacak

Pekin’deki temaslarında, Şimşek’in Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ve Asya Altyapı Yatırım Bankası Başkanı Jin Liqun ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Çinli yatırımcılarla yapacağı bu görüşmelerde iki ülke arasındaki ekonomik-ticari ilişkiler ve özellikle ticaretin dengeli bir yapıya kavuşturulması ana gündem maddesi olacak. Görüşmelerde, Çin’den Türkiye’ye yapılacak yatırımlar ve işbirliği imkanları da kapsamlı olarak değerlendirilecek.

Çiğ süt maliyeti açıklandı: TÜSEDAD’dan fiyat önerisi! Çiğ süt maliyeti açıklandı: TÜSEDAD’dan fiyat önerisi!

Çin, Türkiye’nin Asya’daki en büyük ticaret ortağı

2023 yılı itibarıyla iki ülke arasındaki ticaret hacmi 48 milyar doları aşmış durumda. Çin, Asya’da Türkiye’nin birinci, dünya genelinde ise üçüncü büyük ticaret ortağı konumunda. Görüşmelerde bu ticaret hacminin daha dengeli hale getirilmesi ve sürdürülebilir bir işbirliği ortamının sağlanması için yeni stratejiler geliştirilmesi amaçlanıyor. Çinli şirketlerin Türkiye pazarında daha etkin rol alması için işbirliği alanlarının artırılması bekleniyor.

Kaynak: AA