10 Ekim 2025’te İstanbul'un Esenyurt ilçesinde sokak ortasında 8 dakika boyunca uğradığı darp sonucu yaşamını yitiren gazeteci, belgeselci, ekoloji aktivisti Hakan Tosun'un ölümüne ilişkin dava yarın başlayacak. Bakırköy 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 14.00'te görülecek dava öncesi Hakan Tosun'un avukatları, 30 kişilik salonun yeterli bir yargılama için uygun olmadığını açıklayarak yetkililerden düzenleme talep etti. Avukatlar, yoğun katılım beklenen ilk duruşmanın uygun kapasitede bir salonda görülmesini isteyerek mahkeme salonununm yetersizliğinin, yargılamanın düzen ve güvenliği açısından da ciddi riskler barındıracağını belirtti.

"BU SIRADAN BİR CEZA YARGILAMASI DEĞİLDİR"
Avukatların yazılı açıklamasının tamamı şöyle: KCDP açıkladı... Nisan'da 26 kadın öldürüldü: 23 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu, KCDP açıkladı... Nisan'da 26 kadın öldürüldü: 23 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu "Gazeteci ve yaşam savunucusu Hakan Tosun’un yaşamını yitirmesine neden olan saldırıya ilişkin davanın ilk duruşması yarın görülecektir. Hakan Tosun’un yalnızca bir gazeteci değil, aynı zamanda çevre hakkını ve yaşam alanlarını savunan bir mücadelenin parçası olduğu gözetildiğinde; söz konusu yargılamanın sıradan bir ceza yargılaması olarak değerlendirilemeyeceği açıktır. Bu dava, yaşam hakkı, ifade özgürlüğü ve çevre hakkı kesişiminde yer alan ve kamuoyunun yakından takip ettiği, toplumsal yönü ağır basan bir yargılama niteliği taşımaktadır."

"30 KİŞİLİK SALON BU DAVA İÇİN YETERSİZDİR"
"Dosya kapsamındaki bulgular, olayın niteliği ve hukuki vasfına ilişkin tartışmalar, davaya yönelik toplumsal ilgiyi ve hassasiyeti artırmış; bu doğrultuda çok sayıda avukatın, milletvekilinin, baro temsilcisinin, gazetecinin, sivil toplum örgütü temsilcisinin ve Hakan’ın arkadaşlarının duruşmayı yerinde takip edeceği anlaşılmıştır. Bu yoğun katılım beklentisi karşısında mevcut otuz kişilik duruşma salonunun fiziki kapasitesinin yetersiz kalacağı tartışmasızdır. Hakan Tosun’un avukatları olarak, 31.03.2026 tarihli fiziki yeterliliğe sahip bir duruşma salonu tahsis edilmesine yönelik talebimiz bugüne dek karşılanmamıştır."
"DURUŞMAYA ERİŞİM VE ALENİYET SAĞLANMALI"
"Duruşmaların aleniyeti, adil yargılanma hakkının ayrılmaz bir parçasıdır. Anayasa’nın 36. maddesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesi ile güvence altına alınan bu ilkenin yalnızca teorik olarak değil, fiilen de sağlanması gerekmektedir. Fiziki yetersizlikler nedeniyle duruşmaya erişimin sınırlanması, aleniyet ilkesinin ihlali anlamına geleceği gibi; taraf vekillerinin duruşmaya etkin katılımını engelleyerek savunma hakkını da zedeleyecektir. Bununla birlikte, sınırlı ve yetersiz bir fiziksel ortamda yürütülecek yargılamanın düzen ve güvenlik açısından da ciddi riskler barındıracağı açıktır."

"YETERLİ SALON ZORUNLULUĞUNU YETKİLİ MERCİLERE HATIRLATIRIZ"
"Bu nedenlerle, yargılamanın sağlıklı, düzenli ve hukuka uygun şekilde yürütülebilmesi; aleniyet ilkesinin ve adil yargılanma hakkının somut olarak güvence altına alınabilmesi amacıyla, duruşmanın yeterli kapasiteye sahip ve uygun fiziki koşulları haiz bir salonda gerçekleştirilmesinin zorunlu olduğu hususunu davanın selameti için kamuoyu önünde yetkili mercilere yeniden hatırlatırız.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.




