Yazına, sanata, ekine emek veren dergileri, emekçilerini her zaman önemserim, saygı duyarım onlara. Zoru başarırlar. Sınırlı olanaklarıyla seslerini duyurmaya çalışırlar.


Bugün köşemin sınırları içinde birkaç dergiden söz etmek istiyorum.


VARLIK 85 YAŞINDA


Yaşar Nabi Nayır’ın 1933 Temmuz’unda Ankara’da yayımlamaya başladığı Varlık Dergisi 85 yıldır dirençle, inançla, özveriyle, boyut ve el değişimiyle yaşamını sürdürüyor.


O büyük boy Varlık’lardan 5 cilt kitaplığımda buluşur benimle. Sık sık sayfalarında gezinirim, okurum, tanıdıklarımı anarım, geçmişe yolculuklara çıkarım.


Ne çok yıl, ne çok sayı, ne çok imza… Dünyada da örneği çok az olmalı, belki de Varlık’tan başkası yok. Hep yaşasın, hep var olsun Varlık’lar…


ÇAĞDAŞ TÜRK DİLİ


Çağdaş Türk Dili 30 yıldır Ankara’da yayımlanan dil ve yazın dergisi. Sahibi ve Sorumlu Yönetmeni Sevgi Özel, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Ertuğrul Özüaydın. Yazı Kurulu’nda Prof. Dr. Ahmet Kocaman, Yusuf Çotuksöken, Öner Yağcı, Hidayet Karakuş yer alıyor.


Derginin Temmuz sayısı Şiir Özel Sayısı olarak hazırlanmış. Çok sayıda yazar, şiirin dil, imge, izlek, toplumsal, tarihsel doku bağlamında düşüncelerini dile getirmişler. (E-posta adresi:[email protected])


SİNCAN İSTASYONU’NDA İNECEK VAR


Abdülkadir Budak “Edebiyat dergiciliği büyülü bir şeydir. Anlatılmaz, yaşanır”der. Doğrudur. Genç yaşlarında Kayseri’de “Ozanca” ve “Hakimiyet Sanat” dergilerini çıkarmış, dergicilik tutkusunu, sevdasını bugünlere taşımış bir yazın emekçisi Budak.


Uzunca bir aradan sonra 2000 yılında “Şiir Odası”nı çıkardı. 2007 yılından bu yana Ankara’da “SİNCAN İSTASYONU”yla yazın dergiciliğini sürdürüyor. Güncel yazının yakasına yapışıyor, silkeliyor, gündemi canlı tutuyor.


Temmuz-Ağustos 2018 tarihli 96. sayısı şiirleri, yazıları, söyleşileri, kitap tanıtımları ile yine kendini okutuyor. Yerim yeterli olsa bunlardan söz edebilsem; ama eski bir dostum Ünsal Piroğlu alıp götürdü beni Ankaralı yıllarıma. Geçen sayıda başladığı “Bir Zamanlar Ankara” başlıklı yazısında Piroğlu, o yıllarda adı Sanat Sevenler Derneği olan daha sonra Sanat Kurumu (başkanlığını da yapmıştı bir dönem) anlatıyor.


Ayrıca Erdal Öz’ün Sergi Kitabevi’nden, Hisar Dergisi’nden, şimdi yayımlanmayan başka dergilerden söz ediyor. “Bu arada bizim de aralarında olduğumuz Oğuz Tümbaş, Yaşar Durak gibi genç şairlerin çıkardığı Meltem, Çele gibi dergiler ve özellikle Meltem diğer Ankara dergileri yanında daha önemli bir düzey yakalamıştı.” diye bir tümceyi yakalayınca gittim o 1967-74 yılları arasındaki Ankara günlerime, Ankaralı dostlarımla paylaştığımız anlara… Hey gidi genç günler dedim, gülümsedim anılar penceremden.


(e-posta:[email protected] - [email protected])


SARMAL ÇEVRİM


İki aylık “Edebiyat ve Kültür” dergisi. Bu yıl başından beri Balıkesir’in Edremit - Güre adresinden kitaplığımıza konuk oluyor. Sahibi Bülent Elitok. Genel Yayın Yönetmenliğini yazar, şair İbrahim Oluklu yürütüyor.


Temmuz–Ağustos sayısında dosya konusu şair Veysel Çolak’a ayrılmış. Dergide bildik, tanıdık çok sayıda yazar ve şair imzası var.


Gerçekçi dünya görüşü ve estetik temelli” bir dergi savıyla sürdürüyorlar yolculuklarını. Umarım başarılı, verimli olurlar.


Bu sayıda eleştirmen Mehmet Yaşar Bilen’in ”Selami Şimşek’in Şiiri Üzerine Söyleşili Notlar” başlığıyla yayımlanan söyleşisi dikkat çekiyor.Selami Şimşek’e soruları, onun verdiği aklı başında yanıtlar, Bilen’in Şimşek şiiri üzerine saptamaları ilgiyle okunuyor. (e-posta:[email protected])