Biz de gitmiştik çok yıllar önce.
Tam 120 kişilik iş insanı, gazeteci ve özel sektör yöneticileri ile Adıyaman kentine. Çok ortaklı EGS Şirketi’nin öncülüğünde Güneydoğu’da iş insanları ile ortak yatırımlar yapılması için. Diyarbakır, Urfa ve Adıyaman’da toplantılar yapıldı. Sonrasında da herkesin merak ettiği Kâhta ilçesindeki Nemrut Dağı üzerindeki meşhur Komagene uygarlığını gezdik.
Nemrut Dağı'nın eteklerinde yer alan ve gitmeyenlerin fotoğraflarına bakıp büyük bir hayranlık duyduğu o uygarlık izleri. Müthiş heykeller hala dimdik yerinde duruyor.
Ve o bölgeye ilk kez gidenlerin mutlaka ziyaret ettiği bir tarihi eserler bütünü. Dağdaki eserlerin olduğu yere ya sabah güneşin doğmasını seyretmek için erkenden gidersiniz ya da güneşin batışını izleyecek saatte.
Gencecik hayatlar söndü
Adıyaman’da şimdi çok tartışılan İsias Otel enkazından çok yakın arkadaşım dostum Niyazi Şimşek’in rehber olan kız kardeşi 30 yaşındaki Çiğdem Şimşek çıkarıldı. Ne yazık ki yaşayacak çok şeyi olmasına rağmen öldü.
Rehber olan Çiğdem, çok sayıda meslektaşı ile birlikte enkaz altında kaldı. O bölgeye turist götüren, kentin varlığına katkıda bulunan Çiğdem ve arkadaşları maalesef şimdi aramızda değiller.
Adıyaman’da tarihi yapılar belki binlerce yıl ayakta kalacak. Ama tarihin peşinden koşan Çiğdem, ülkenin bir dizi aymaz girişimcisi, bürokratı, siyasetçisi yüzünden yaşamını yitirdi.
Adıyaman’a yıllarca önce gitmiştik. Birçok anılarla geri dönmüştük. Ama bundan sonra bu ve yanındaki turistik kentlere uzun yıllar kimse gezmek için gidemeyecek. Çünkü alınmayan önlemler sonunda yitirilen canlar ile birlikte insanların umutlarını da alıp götürdüler.
Çiğdem’i belki geri getiremeyecek ama arkadaşım Niyazi Şimşek . Ama kız kardeşi ve o talihsizliği yaşayan depremzedeler için yeni bir hukuk mücadelesine hazırlanıyor.
Ve ben de elimden geldiğince kendisine destek olacağım.