Görevlerini yaparken saldırıya uğrayan ve öldürülen gazeteciler o kadar çok ki
Türk basınında gazetecilik görevini yerine getirttiği için saldırıya uğrayıp hayatını kaybeden gazetecileri anmak ve bu konuda toplumsal duyarlılık yaratmak amacıyla 6 Nisan günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Öldürülen Gazeteciler Günü olarak ilan edildi.
BM'ye göre dünyadaki gazeteci cinayetlerinin yaklaşık yüzde 90'ı hala çözülemedi
Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünyada 1993'ten bu yana işlenen gazeteci cinayetlerinden yalnızca yüzde 13'ünde yargı bir karara vardı.
UNESCO verilerine göre 1993'ten bu yana dünya genelinde 1700'den fazla gazeteci öldürüldü.
Neredeyse 10 gazeteci cinayetinden 9'unda ya yasal süreç başlamadı ya da başlayan süreç sonuçlanmadı.
Basın mensuplarının ölümlerinin çoğunlukla haber merkezlerinin dışında gerçekleşmesi ise gazeteciler için güvenli bir alan olmadığını ortaya koydu.
UNESCO verilerine göre 91 gazeteci, ya araçlarında ya da sokakta öldürülürken bazısının cenazesi, kaçırıldıktan sonra bir yere terk edilmiş olarak bulundu.
Bu gazetecilerin bir kısmı ise aile üyelerinin önünde katledildi.
Geçen yıl öldürülen 99 gazetecinin 69'unun faili İsrail
Çatışma bölgelerinde görev yaparken öldürülen gazeteci sayısı 2017'den bu yana düşüş gösterse de 2023'ten sonra bu sayıda da artış yaşandı.
Geçen yıl öldürülen gazetecilerin yüzde 50'si çatışma bölgelerinde hayatını kaybetti. Merkezi ABD'de bulunan CPJ, 2023'te öldürülen gazeteci sayısının 99 olduğunu, bunların 69'unun İsrail tarafından Gazze'de öldürüldüğünü açıkladı.
Batı Şeria ve Gazze'de gazetecileri hedef alan İsrail, 2000 yılından 7 Ekim 2023'e kadar Filistinli 55 basın mensubunu öldürdü, 7 Ekim sonrası öldürülen gazeteci sayısı da yaklaşık 150 oldu.
Öldürülen kadın gazeteci sayısı artıyor
Bu arada kadın gazeteciler, çevrim içi suçlara da maruz kalıyor.
BM'nin "Kadın Gazetecilere Yönelik Çevrim İçi Şiddette Küresel Eğilimler" raporundaki ankete katılan 125 ülkeden 901 kadın gazetecinin yüzde 73'ü, işleri nedeniyle çevrim içi ortamlarda tehdit edildiğini, hakarete maruz kaldığını ya da kışkırtıldığını söyledi.
Kadın gazetecilerin öldürülme oranında da artış yaşandı. 2020'de öldürülen gazetecilerin yüzde 6'sını kadınlar oluştururken bu oran 2021 ve 2022'de yüzde 11 oldu.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.