Cumhurbaşkanlığı’nın yayımladığı 2027 Yılı Programı’yla Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım Sistemi’nde (OKS) önemli yeniliklere gidiliyor. Mevcutta konut alımı, evlilik ve afet gibi özel durumlarda uygulanabilen "sistemden çıkmadan kısmi birikim çekme" hakkına bedelli askerlik ile hac ibadeti de dahil ediliyor. Hazırlanan mevzuat değişikliğinin tamamlanıp yürürlüğe girmesiyle milyonlarca katılımcı, bu ihtiyaçları için sistemdeki birikimlerinin bir bölümünü hak kaybı yaşamadan kullanabilecek.
Kesintiler azalacak, fon çeşitliliği artacak
Program kapsamında BES ve OKS’nin cazibesini artırmaya yönelik diğer adımlar da netleşti. BES bünyesinde yapılan mevcut kesintilerin sadeleştirilmesi ve azaltılması amacıyla mevzuatta güncellemeye gidilecek. OKS tarafında ise katılımcıların risk ve getiri beklentilerine uygun biçimde fon çeşitliliği artırılarak kişiselleştirilmiş yatırım imkanları sunulacak.
Toplu para yerine "düzenli gelir" modeli özendirilecek
Yeni dönemde emeklilik aşamasına gelen katılımcılar için ödeme modelleri de yeniden yapılandırılıyor. Katılımcıların emeklilik döneminde birikimlerini tek seferde toptan çekmeleri yerine, programlı geri ödeme veya yıllık gelir sigortası yöntemleriyle aylık düzenli gelir elde etmeleri teşvik edilecek. Böylece emeklilikte finansal güvencenin sürdürülebilir kılınması hedefleniyor.




