Milli Eğitim Bakanlığı "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" Yeni Müfredat Taslağı kamuoyunun görüşüne sundu. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin sadece son bir yılın değil, 10 yıllık uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıktığı belirtildi.
Bir haftalık askı sürecinin ardından "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca son eleştiri, görüş, öneri ve paylaşımlar doğrultusunda revize edilecek ve son şekline ulaşacak.
CHP Milli Eğitim Bakanlığı'ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, MEB'in hazırladığı yeni müfredata tepki gösterdi: "Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş eğitim programı olarak kabul edilemez. Müfredat bu haliyle, Türkiye’nin geleceğine hizmet eden bir eğitim programı değil."
***
Türkiye Yüzyıl Maarif Modeli'ne eğitimciler tepkili. Müfredat taslağını “dinselleşmenin son halkası” olarak değerlendiren eğitim sendikalarına göre söz konusu taslak, eğitim modeli olmaktan öte tekkede mürid yetiştirme modeli.
Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, yıllardır iktidar eliyle hayata geçirilen eğitimde dinselleşmenin son halkasının yeni müfredat üzerinden tamamlanmak istendiğini söyledi. Irmak, amacın milli ve manevi değerlerle’ donatılmış nesiller yetiştirmek olduğunu belirtti:
“Nitekim Milli Eğitim Bakanı’nın tarikat ve cemaatlerin ısrarıyla, ÇEDES projesiyle tamamen dini değerlere dayalı 'değerler eğitimi' uygulamasının eğitimin tüm kademelerinde hayata geçirilmesi hedeflenmektedir. Muhafazakâr ve özellikle dinî konular, müfredatlarda gittikçe artan oranda başat hale geldi.Yeni müfredatların, bilim, teknoloji ve çağdaşlıktan ziyade tarikat ve cemaatlerin belirlediği bir biçim ve içerikte olacağı kuşkusuzdur. Ayrıca müfredat değişiklikleriyle darbeler ve cuntaların da tarih ders kitaplarında okutulacak olması, dersleri militaristleştirecektir. Şimdi ise 12 Eylül darbecilerinin çizgisine gelindi.Önümüzdeki süreçlerde de dini içerikli müfredatın daha da yoğunlaşacak.”
Irmak yeni müfredatın eğitim biliminin temel ilkeleri göz önüne alınarak hazırlanması gerektiğini belirtti. Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay da kendilerinden görüş alınmadığını belirtti: “Zaten adından da anlaşılıyor, bu bir model. Hem de ‘maarif’ adı kullanılan Cumhuriyet alerjisi olan bir model. Dolayısıyla bilimsellikten oldukça uzak hazırlanmış bir taslak. Bilimsel ve pedagojik ilkelere uygun tarzda hazırlanması sağlanmalıdır.”
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.