Derin yoksulluk en çok çocukları etkiledi. Çocukların beslenme çantaları boş
Türkiye 2019 yılı itibarıyla, çocuk yoksulluğu açısından dünyada 41 ülke arasında Güney Afrika ve Kosta Rika’dan sonra en yüksek yoksulluk oranına sahip 3’ncü ülke (yüzde 22, 4) ve OECD ülkeleri arasında ise 2’nci ülke
Türkiye’de çocuklar Finlandiya’daki çocuklardan 9, 3 kat; Güney Kore’dekilerden 2,3 kat ve Rusya’dakilerden 1,3 kat daha yoksul.Enflasyonun ve gelir dağılımı eşitsizliğinin zirveye çıktığı içinde bulunduğumuz bu yılda durumun daha da kötüleşti.
UNICEF çocuklar, gıda ve beslenme konulu raporunda, çok sayıda çocuğun yetersiz beslenmenin ve başarısız gıda sistemlerinin olumsuz sonuçlarına maruz kaldığı uyarısında bulundu.;
“Dünyada her 3 çocuktan 1’i, yani 200 milyondan fazla çocuk ya yetersiz beslenmektedir ya da aşırı kiloludur. Altı ay ile iki yaş arasındaki her 3 çocuktan neredeyse 2’si hızlı gelişim içindeki bedenlerini ve beyinlerini destekleyecek gıdalar alamamaktadır. Bu da çocukları yetersiz beyin gelişimi, öğrenmede başarısızlık, düşük bağışıklık düzeyi, sık enfeksiyona yakalanma ve birçok durumda da ölüm gibi olumsuz sonuçlara maruz bırakmaktadır.”
UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, Eğer çocuklarımız iyi beslenemiyorsa iyi yaşayamazlar dedi.
Artan enflasyon nedeniyle çocukların boş beslenme çantaları ile okullara gittikleri dile getirilirken Milli Eğitim Bakanlığı ücretsiz okul yemeği için hâlâ “fayda-maliyet analiz çalışması” yürütüyor.
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, artan yoksulluk ve gıda fiyatlarındaki fahiş artışın ilk ve ortaöğretimde okuyan çocuklarda “yeterli beslenememe-açlık tehlikesi” yarattığına işaret ederek ücretsiz yemek dağıtılmasının düşünülüp düşünülmediğini sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun da ihtiyaç sahibi öğrencilere beslenme desteği verilmesi konusunda tüm partili belediyelere çağrı yaptı.
Sonuçta 200 milyondan fazla çocuk ya yetersiz beslenmektedir ya da aşırı kiloludur. Altı ay ile iki yaş arasındaki her 3 çocuktan neredeyse 2’si hızlı gelişim içindeki bedenlerini ve beyinlerini destekleyecek gıdalar alamamaktadır. Bu da çocukları yetersiz beyin gelişimi, öğrenmede başarısızlık, düşük bağışıklık düzeyi, sık enfeksiyona yakalanma ve birçok durumda da ölüm gibi olumsuz sonuçlara maruz bırakmaktadır.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.