Cumhuriyet Halk Partisi’nin 38. Olağan İstanbul İl Kongresi’ne ilişkin İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen ihtiyati tedbir kararı, parti içerisinde büyük tepkiyle karşılandı. CHP İzmir İl Hukuk Komisyonu Başkanı Av. Dr. Murat Aydın, yazılı bir açıklama yaparak mahkeme kararını sert sözlerle eleştirdi.
Aydın, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“CHP İstanbul İl Kongresine dair verilen ihtiyadi tedbir kararı hukuksuzdur.
Yargı makam ve usullerini siyasi amaçlara araç edenler en büyük kötülüğü önce kendilerine sonra tüm ülkeye yaparlar.
Siyasi partilerin kongrelerine dair itirazların hangi usulle ve ne zaman yapılacağı bellidir. Bu usullerin dışındaki her karar hukuka aykırıdır ve başka saiklerle verilmiş niteliktedir. İstanbul İl Kongresi hakkında verilen kararın hukukla ilgisi yoktur, o nedenle hukuken yorumlanacak yanı da yoktur.”
“Parti örgütüne kayyım kabul edilemez”
Av. Dr. Murat Aydın, kararı sadece hukuki değil, aynı zamanda siyasi bir müdahale olarak değerlendirdi. Açıklamasında, CHP’nin örgüt yapısına dışarıdan müdahaleye karşı durulması gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi:
“38. Olağan Kurultayın iptaline dair davadan bir sonuç elde edemeyeceğini anlayanların bu kez il kongreleri üzerinde yürüttüğü sürecin amacı bellidir.
Hukuka aykırı, siyasi iktidarın bildik yöntemlerine göre devam eden yargısal görünümlü süreçlere yaslanarak partiye, parti örgütüne 'kayyım' olmayı içine sindirenlerin üstleneceği hiçbir görev parti görevi ya da 'elini taşına altına koyma' hali değildir.
Belediyelere kayyım atanmasına karşı olup parti örgütlerine kayyım atanmasına destek vermek, hele de bu tür kayyım görevlerini kabul etmek yaman bir çelişkidir.
Siyaset, ilkesel ve eylemsel çelişkileri hep hatırlar, CHP örgütü daima hatırlar.”
“CHP bu badireyi de aşacak”
Aydın, CHP'nin 100 yılı aşkın tarihine atıfta bulunarak, partinin bu tür krizleri aşma konusunda deneyimli olduğunu söyledi. Partililere “yılgınlık” uyarısında bulunarak mesajını şu sözlerle tamamladı:
“100 yılı aşan ömründe birçok badire atlatan Cumhuriyet Halk Partisi bu badireyi de atlatacaktır. Ve bugünlerden geriye; bir yarın için direnenler bir de mevcut iktidar ile aynı çizgiye düşenler hatırlanacaktır.
Yılgınlık içinde olmayın; CHP var, CHP örgütü var.”