“Çocuğumu ne zaman sünnet ettireyim?” diye soranlara “İyi düşünün, büyüdüğünde sizden hesap sorabilir” diyorum.
“İyi ama bu İslam’ın şartı” diyeceksiniz…
Acaba?
Kuran'da sünneti (hıtan) destekleyen hiçbir ayet olmadığı, bunun eskilere dayanan bir Ortadoğu geleneği olduğu konusunda Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk, Prof. Dr. Caner Taslaman, Prof. Dr. Mehmet Aydın, İhsan Eliaçık gibi işin uzmanı birçok kişi hemfikir.
Kuran’da sünnete karşı olan birçok ayetin olduğu da dile getiriliyor. Bunlar arasında öne çıkan Nisa Suresi 119. Ayeti şöyle:
“…Yine onlara emredeceğim de Allah'ın yarattığını değiştirecekler. Kim Allah'ı bırakıp da şeytanı dost edinirse, şüphesiz o apaçık bir hüsrana düşmüştür.”
‘Allah'ın yarattığını değiştirme’ kaş aldırma, düzensiz dişleri törpüleme veya dövme yaptırma ile ilişkilendirilmiş, bugüne dek.
Tin Suresi 4. Ayette yer alan “biz insanı en güzel bir biçimde yarattık” ifadesine ve başka surelerdeki (Secde, Haşr, Mülk, Mü’min) benzer ifadelere de dikkat çekiliyor. İslamiyet’in ilk 250 yılında sünnetin uygulandığına ilişkin hiçbir somut kanıtın bulunmadığı da bir gerçek...
Yahudilikte ise durum çok net. Tevrat'ta Tanrı, Hz. İbrahim'e şöyle sesleniyor: “Seninle ve soyunla yaptığım antlaşmanın koşulu şudur: Aranızdaki erkeklerin hepsi sünnet edilecek... ...Sünnet edilmemiş her erkek halkının arasından atılacak, çünkü antlaşmamı bozmuş demektir.”
SAĞLIĞA YARARLI MI, ZARARLI MI?
Dünyada her üç erkekten biri sünnetli iken, 200 sünnetliden sadece 1’i tıbbi nedenlerle operasyon geçirmiş... Sünnetin penis kanseri riskini azalttığı; AIDS’i, idrar yolu enfeksiyonunu ve cinsel sorunları önlediğini iddia eden araştırmaların tarafsızlığı ve bilimselliği konusunda önemli şüpheler var. Tarafsız araştırmalarla bu efsanelerin çöktüğünü söyleyebilirim.
Türkiye’de cerrahinin kurucusu Ord. Prof. Dr. Cemil Topuzlu 1934’de sünneti, ileride apandisiti patlar diye bütün çocukların apandisitlerini çıkarmaya, tırnak arasında kir birikiyor diye tırnaklarını söktürmeye benzetmiş.
Sünnetin yol açtığı psikolojik travma, durdurulamayan kanama, enfeksiyon, penis başının kesilmesi gibi önemli komplikasyonlar oldukça sık. Özkan ve arkadaşları 2012’de Türkiye’de sünnet sonrası komplikasyon oranını yüzde 19 olarak bildirmiş.
HUKUKİ DURUM NE?
Önce Almanya'da Köln Eyalet Mahkemesi, bir çocuğu sünnet eden doktoru mahkum etti. Norveç’te bir sağlık müfettişi sünnetin ‘reşit olmayan kişinin temel haklarına aykırı’ olduğuna karar verdi. Danimarka Tabipler Birliği tıbbi endikasyon dışı sünneti ‘etik dışı’ ilan etti. Şimdi de İzlanda'da dini gerekçelerle uygulanan sünnetin yasaklanmasına yönelik bir tasarı parlamentoya sunuldu. Diyorlar ki: “Genç 18 yaşına gelince kendi karar versin, sünnet olmaya veya olmamaya…”
Sünnet uygulaması, Anayasamızın 17. maddesindeki “Tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamaz” ifadesi ile de çelişmekte.
Özetle; gerek Kuran’daki İslam, gerekse sağlık ve evrensel hukuk açılarından sünnetin olumsuz yönü daha ağır basıyor gibi.
Çocuğunuzu sünnet ettirecekseniz, operasyonun bir uzman hekim tarafından, doğumdan sonraki ilk üç hafta içinde uygulanması, her türlü sağlık açısından en uygun olanı…