DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, AKP ve MHP ile gerçekleştirdikleri temasların ardından bir açıklama yaptı. Bakırhan, ikinci tur görüşmeler kapsamında yapılan ziyaretlerde, özellikle Abdullah Öcalan'ın barış ve demokratik toplum çağrısının ele alındığını belirtti. Heyetin İmralı’daki ziyaretlerinde elde ettiği izlenimlerin, görüşme sırasında AKP ve MHP yetkilileriyle paylaşıldığını ifade etti.
Bakırhan, “Her iki partiyle de Kürt meselesinin çözümü ve demokratikleşme süreci üzerine önerilerimizi paylaştık. Öcalan'ın çalışma ve iletişim koşullarının düzenlenmesi gerektiğini vurguladık. Ayrıca Meclis’teki kayyum yasa tasarısının gündeme alınma niyetini dile getirdik” dedi.
İmralı süreci ve mesaj beklentisi
Hatimoğulları, birkaç gün içinde İmralı’ya yapılacak ziyaretin netleşeceğini ancak henüz resmi bir başvuru yapılmadığını açıkladı. PKK’nin silahsızlanma süreciyle ilgili güvenlik ortamının sağlanması gerektiğini belirten Hatimoğulları, “Sayın Öcalan, kongreyi toplayacak güce sahip olduğunu ve bu sürecin nihayete erdirilmesi için gerekli iletişim kanallarının açılması gerektiğini ifade etmişti” şeklinde konuştu.
DEM Parti’nin Newroz için Abdullah Öcalan’dan bir mesaj beklediğini aktaran Hatimoğulları, “Newroz'da mesajının okunması, barış sürecine somut bir adım atılması açısından önem taşıyor. Bu talebimizi yetkililere ilettik” dedi.
Cumhurbaşkanı ile görüşme hazırlığı
Hatimoğulları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme talebinin olduğunu ve Erdoğan’ın bu talebe olumlu yanıt vereceğini ifade ettiğini belirtti. “Çok büyük bir olasılıkla bayramdan sonra Cumhurbaşkanı ile görüşme gerçekleşecek” diye ekleyen Hatimoğulları, bu görüşmenin siyasi ve toplumsal meseleler açısından önemli bir adım olabileceğini vurguladı.
Barış sürecine dair beklentiler
Bakırhan ve Hatimoğulları, PKK’nin silah bırakması ve kongre çağrısı yapabilmesi için gerekli koşulların sağlanması gerektiğini belirtti. Bu kapsamda, Öcalan ile diyalog sürecinin somutlaştırılması için iletişim kanallarının oluşturulması gerektiği ifade edildi. "Sayın Öcalan'ın rolü, barış sürecinin ilerlemesi açısından kritik önemde" diyen Hatimoğulları, tüm tarafların bu konuda adım atması gerektiğini söyledi.