Safiye Ali, Osmanlı döneminde (1916 yılında)  Almanya’ya gönderilerek tıp eğitimi alan, İstanbul’a döndüğünde Cumhuriyet’in ilk ‘kadın’ çocuk doktoru olarak İstanbul’da çalışan bir hekim…

Hekimleri konu alan biyografik romanlar yazmaya başlayınca (Tıbbiyeli Hikmet ve Hipokrat’ın Romanı), çok değerli öneriler almaya başladım.

(Bunlardan biri olan ‘İbni Sina’nın Romanı’ üzerinde yaptığım kitap çalışmasını tamamlamışsam da, bu tür dosyaların değerlendirme sürecinin kimi zaman uzayabildiğini bu işle uğraşanlar iyi bilirler!)

Kitaplarım üzerinde yaptığımız bir sohbet toplantısında okurlarımdan biri, Cumhuriyet’in ilk çocuk (ve kadın) doktoru olan Safiye Ali’nin romanını yazmamı önermişti.

Yaptığım bir araştırmada, onun yaşamının daha önce Prof. Dr. Nuran Yıldırım tarafından yazılmış olduğunu anlayınca çok mutlu oldum. Hem bu kitabı okuyarak hem de yaptığım başka araştırmalarda, Safiye Ali hakkında çok şey öğrendim.

                     BÜLENT ECEVİT İLE İLİŞKİSİ

Dr. Safiye Ali, tanınmayan bir isim değil! Ancak -adı bazı küçük sağlık birimlerine verilmiş olsa da- hak ettiği düzeyde anılacağı bir çocuk hastanesine adının verilmemiş olması tam bir değer bilmezlik!

Filmlere konu olacak kadar zengin olaylarla dolu yaşamını araştırırken öğrendiğim bir şey beni heyecanlandırdı.

1894 yılında İstanbul’da doğan Dr. Safiye Ali, Bülent Ecevit’in annesi olan Nazlı Ecevit’in teyzesi imiş.

Herkes Bülent Ecevit’in, hem annesi (Ressam Nazlı Ecevit) hem de babası (Prof. Dr. Fahri Ecevit) tarafından entelektüel bir soydan geldiğini bilir! Hatta anne tarafından Trablusgarp kökenli olan bir paşanın torunu olduğunu da bilenler vardır.

Ama Dr. Safiye Ali’nin, onun büyük teyzesi olduğu pek bilinmez.

                BESİM ÖMER PAŞA’NIN DESTEKLERİ

Dr. Safiye Ali, tıp eğitimini Würzburg Tıp Fakültesi’nde aldıktan sonra, okul arkadaşı olan bir Alman göz hekimi ile evlenir. Kadın ve Çocuk Hastalıkları (o zamanlar iki uzmanlık dalı bir aradaydı) uzmanı olduktan sonra eşiyle İstanbul’a gelerek muayene açarlar. Hekimliğinde, ana uğraş alanı olarak çocuk sağlığını seçer.

Sosyal derneklerde, savaşlarda yoksul ve gıdasız kalan çocukların sağlığı için çalışır. Bu amaçla kurulmuş olan Süt Damlası Derneği’nde çalışırken, kendisi de bir Kadın Hastalıkları Uzmanı olan Besim Ömer Paşa’dan büyük destek görür…

Safiye Ali hakkında anlatılacak çok şey var elbette. Ama bu kadarı -şimdilik- yeter!