İzmir’in tarihi ve doğal güzelliklerini sporla buluşturan Efeler Yolu Ultra Trail Yarışları, bu yıl ikinci kez düzenlenerek büyük heyecana sahne oldu. İzmir Valiliği himayesinde gerçekleştirilen organizasyona Türkiye’nin yanı sıra farklı ülkelerden gelen yüzlerce sporcu katıldı.
Ödemiş ve Birgi çevresindeki zorlu parkurlarda koşulan yarışlarda sporcular, yalnızca fiziksel dayanıklılıklarını değil, aynı zamanda Ege’nin kültürel mirasını keşfetme fırsatı da yaşadı.
İki gün süren yarışlar sonunda dereceye giren sporcular düzenlenen törenle ödüllerine kavuştu.
Ege’nin tarihi yollarında koşuldu
İzmir Valiliği koordinasyonunda gerçekleştirilen organizasyon, Argeus Travel & Events tarafından düzenlendi. Yarışlara Ödemiş Kaymakamlığı, Ödemiş Belediyesi ve Türkiye Atletizm Federasyonu da destek verdi.
Bu yılki yarışlara Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Endonezya, Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, İran, Hırvatistan ve İngiltere’den toplam 264 sporcu katıldı.
Sporcular; tarihi köyler, yaylalar, eski göç yolları ve dağ geçitlerinden oluşan parkurlarda mücadele etti. Yarış boyunca katılımcılar, Efeler Yolu’nun eşsiz doğasında unutulmaz manzaralar eşliğinde koştu.
İlk gün uzun parkurlar dikkat çekti
Organizasyonun ilk gününde 50 kilometre ve 30 kilometrelik etaplar gerçekleştirildi. Zorlu yükseltiler ve teknik geçişlerle dikkat çeken parkurlar, sporculara dayanıklılık açısından ciddi sınav yaşattı.
İkinci gün ise 15 kilometre ve 5 kilometrelik yarışlar düzenlendi. Daha kısa mesafeli etaplarda amatör sporcular ve doğa yürüyüşü tutkunları da organizasyona yoğun ilgi gösterdi.
Yarışlar boyunca Birgi ve çevresindeki tarihi atmosfer, etkinliğe ayrı bir görsel zenginlik kattı.

Birgi’de ödül töreni düzenlendi
Yarışların ardından dereceye giren sporcular için Birgi Mahallesi’nde ödül töreni düzenlendi. Organizasyona katılan sporcular, parkurların zorluk seviyesinin yanı sıra doğa ve tarih iç içe geçen atmosferinden övgüyle söz etti.
Törende konuşan İzmir Vali Yardımcısı Erkan Karahan, organizasyonun başarılı şekilde tamamlandığını belirterek yarışmaya katılan tüm sporcuları tebrik etti.
Karahan, Efeler Yolu’nun yalnızca sportif değil, aynı zamanda kültürel ve turistik açıdan da önemli değer taşıdığını ifade etti.
50 kilometrede büyük rekabet yaşandı
Yarışların en dikkat çeken etaplarından biri olan erkekler 50 kilometre kategorisinde Güngör Özege birinciliği elde etti. Cevdet Alyılmaz ikinci, Abdülkadir Topkaraoğlu ise üçüncü sırada yer aldı.
Kadınlar 50 kilometre kategorisinde ise Beyza Güzel zirvede yer aldı. Elena Polyakova Kırık ikinci olurken, Beliz Erener üçüncülüğü elde etti.
Uzun parkurlardaki mücadele, yarış boyunca izleyenlerden büyük alkış aldı.
Kısa parkurlarda da yoğun katılım vardı
30 kilometre erkekler kategorisinde Fatih Topçu birinci olurken, Özer Yıldız ikinci, Mücahid Temür üçüncü sırayı aldı.
Kadınlar 30 kilometrede ise Itır Atadiyen birinciliği elde etti. Serpil Karadağ ikinci, Gölge Kapkın üçüncü oldu.
15 kilometre erkeklerde Gökhan Gündoğan, kadınlarda ise Tülin Okyay birinci sırada yer aldı.
5 kilometrelik etapta erkeklerde İhsan Gündüz, kadınlarda ise Elif Nur Çınar zirveye çıktı.




