Zekeriya Sertel, Türk Basın Tarihi'nin önemli isimlerindendir. Sertel, 90 yıllık ömrüne Osmanlı’nın son dönemleri de dahil olmak üzere Cumhuriyet tarihinin tüm gazetecilik aşamalarını sığdırandır.

Dönemin ünlü etkin gazetesi Tan'ı çıkarmış, Cumhuriyet ve Vatan gazetelerinde de yazmıştır. Zekeriya Sertel'e göre "Gazete bir aynadır."
Gazeteci toplumu, bütün istekleri , bütün dertleri ve kederleri bu aynaya yansıtır. Bu namuslu bir gazeteci gibi yaparsa yönetim başındakileri ürkütür. Bir çok hükümetler aynada toplumun hastalıklarını ve dertlerini görünce sinirlenir. Aynaya kızarak ona düşman kesilir. Toplumdaki bozuklukları düzeltecek yerde, aynayı kırmaya kalkarlar. İşte o vakit, kıyamet sizin başınıza kopar. Sertel'in bir yazısındaki şu cümleler onu anlatmaya yeter; “Gazetecilik zordur, çetindir ve tehlikelidir. Uğrunda savaştığınız şeylerin zamanla gerçekleştiğini görmek kadar zevkli bir şey olamaz. Ben bütün gazetecilik hayatımda hep bu dikenli yolda savaştım. Acı duydum fakat bir gün yılmadım. Ne çektimse bu yüzden çektim..."

****

WhatsApp Image 2023-08-08 at 11.21.59

Yeni Adana, ülkemizin en eski günlük yerel gazetelerindendir. Tam 105 yıldır yayımlanır. Gazete için "bereketli topraklar" denir. Kentin 1918’de Fransız güçlerince işgal edilmesinin hemen ardından yayın hayatına başlayan Yeni Adana -maalesef- 31 Temmuz’da son sayısı ile okurlarına veda etti.

****
Kentin en köklü yerel gazetelerinden olan Yeni Adana, Ahmet Remzi Bey ile Yozgatlı yedek subay Mehmet Avni Doğan kuruculuğunda işgalin hemen ardından 25 Aralık 1918’te yayın hayatına başladı. İlk sayısında 8 sütuna; işgalci düşman askerlerine gönderme yaparak; “Eşeğin kuyruğu hâlâ elimizde” manşetini koydu. Gazete, çıkardığı 3 sayının ardından Fransız güçlerinin baskısıyla kapatıldı. Fakat baskıya boyun eğmedi Mehmet Avni Doğan ve Ahmet Remzi Bey... 5 gün sonra tekrar gazeteyi yayın hayatına döndürdü.
Milli Mücadele dönemi ve sonrasında birçok baskı ve zorlukla karşılaşan ancak günümüze kadar ayakta kalmayı başaran asırlık gazete, 31 Temmuz’da son baskısını okurlarına ulaştırarak veda etti.
(1965 yılında ‘Dünya Basın Başarı Ödülü’ ve 1996 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Türkiye Basın Özgürlüğü Ödülü ile de taltif edilmiştir.)
105 yıldır günlük yayın yapan gazete, ‘Bir dönem bitiyor’ manşetiyle yayın hayatını sonlandırdı.

****

Dile kolay... İlk günkü gibi... 105 yıl çizgisini bozmayan... El değiştirmeyen... Günümüze kadar kesintisiz yayınlanan Türkiye'nin en eski yerel gazetesi; Yeni Adana... Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinin, Cumhuriyetin kuruluşunun tanığı olmuş Yeni Adana... Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın “Yazı ayaklanıp çeteci oldu, Toroslar'da gazete olup saldırganı susturdu.!’’ dizesini adadığı Yeni Adana... O da ekonomik krize dayanamadı! Cumhuriyetin 100'üncü yılında yayın yaşamına son verdi.

****
Necati Doğru üstadımız Sözcü 'deki köşesinde duygularımıza adeta tercüman olmuş: “Bugünkü Adana'nın Adana olmasında bu gazetenin emeği, göz nuru, alın teri var. Çukurova halkı, Adana dayanışmasıyla siyasi parti, belediye parasına, holding sermayesine el açmadan Yeni Adana'ya taze yaşam, enerji desteği yaratabilir. Gardaş bir el ver! Yaşasın Yeni Adana!"
Nadide bir "ayna" yaşasın... Yaşasın...