Deprem başat konumuz. Eksilmeyen gündemimiz. Ne söylesek eksik, ne yazsak yetersiz. Bu acıyı unutmak olası değil. Böylesine yaşamsal gerçeğin içinde sarsılırken, siyasette de son günlerde yaşanan sarsıntıları, depremi, an an gelişen olayları şaşkınlıkla, tedirginlikle izledik, izliyoruz. Demokrasiyi içselleştiren, yargı bağımsızlığını yücelten, toplumsal istenci onurlu kılan; özgürlüğü, bağımsızlığı, insana saygıyı gözeten, koruyan, kollayan bir yeniden yapılanmayı görmek, yaşamak istiyoruz ülkemizde. Umutlarla geleceğe koşarak…
***
Bugün 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar günü. Sevinçle, coşkuyla kutlayamıyoruz bu anlamlı günü. Kadını aşağılayan, inciten, ruhunu acıtan, döven, öldüren, erkek egemen toplumdaki sancıyı yaşıyoruz. Annemiz, bacımız, eşimiz, kızımız, teyzemiz, halamız, ninemiz… Hepsi canımız, ciğerimiz, yoldaşımız… Hakça ve eşit biçimde kadın-erkek dayanışması, paylaşımı, kenetlenmesi sağlıklı biçimde oluşturulmadan, yapılandırılmadan böyle özel ve anlamlı günleri nasıl kutlayabiliriz ki? Onlara saygıyla, sevgiyle, değerle…
PTT KARGO ŞAŞIRTMACASI!
Yakın zamana değin PTT Kargo üzerinden kitap göndermek parasal açıdan oldukça uygundu. Ne ki Şubat’la birlikte bizi üzen haberi de aldık! Kat kat zam!
Kitapları uzaklara ulaştırmak ne denli önemli. Şiir, öykü, deneme, roman, inceleme, araştırma kitaplarını uzaktaki dostlara göndermenin bedeli çok yüksek!
Geçen gün Sarmal Çevrim Dergisi'nin ve Suus Yayınları'nın sahibi Bülent Elitok’la uzun telefon görüşmemizde aynı konuyu konuştuk, dertleştik.
Gerçekten de öyle; bugün dergi, kitap yayıncılarının en büyük sorunu yüksek girdiler, belirsiz fiyat artışları, dağıtım sıkıntıları… Samsun Fatsa’da yıldır zor koşullarda yayımını sürdüren Edebiyat Nöbeti Dergisinin Genel Yayın Yönetmeni Celal Karaca sanal ortamda paylaştığı iletisinde çığlık çığlıyaydı: “Bakalım bu ‘darbe’ye kaç dergi dayanacak. Benim inadım inat. En azından 2023’ün sonuna kadar 'Edebiyat Nöbeti' tutmaya devam edeceğim. Hiçbir yerden katkı alamasam da bankadan kredi çekerim.”
Şair Veysel Çolak da sanal ortamdaki paylaşımında bu konuya değinmiş: “Bu kabul edilemez. Anlaşılan o ki kimse dergi, kitap okumasın isteniyor.”
***
Bir çığlık da Salihli’de yayımlanan Artemis Dergisi’nden geldi. Derginin sahibi yayın sorumlusu Yusuf Çağlar ilgili devlet kurumlarına gönderdiği dilekçeyi paylaştı:“PTT kurumunun yeni fiyat uygulaması dergilerin okura ulaşmasına, dolayısıyla yaşayan edebiyatımıza büyük bir darbedir. PTT kurumunun eskiden olduğu gibi kitap ve dergi kargo ücretlerini makul seviyede tutarak; ülkemize, kültür, sanat ve edebiyatımıza karşı sorumluluğunu yerine getirmesini talep ediyoruz.”
Gerçekten kitap bastırmak, dağıtmak, dostlara kitap, dergi ulaştırmak çok büyük giderlere neden oluyor. Bir kitabın ederi kadar kargo ücreti ödemek insanın ağırına gidiyor. Devlet eliyle okumaya, kitaba, yazılı ürünlere karşı sarsıcı bir vuruş!
Yeniden düzenlenir, daha uygun bir duruma getirilir mi? Umalım ve bekleyelim bu yanlıştan dönülsün.
İZMİR KİTAP FUARI
Yakınmalar, kırılmalar, eleştiriler, tepkiler. Bir çok yazın emekçisinden fuara katılmama sesleri, iletileri. Hepsine saygı duyuyorum. Elbette Kitap Fuarı’nın yeniden eski yerinde sürmesinden yanayız. Yayınevleri yer kiraladılar yüksek fiyatlarla. Kitaplarını okurlarla buluşturacaklar. Okurlar sevdiği şairlerle, yazarlarla, imza ve söyleşi etkinliklerinde onca uzak yolculuğa katlanarak kucaklaşacaklar.
Onları da düşünerek, eleştirimizi gündemde tutarak, yine de kitapların alanına, kokusuna 11-19 Mart 2023 tarihleri arasında 'Merhaba' diyeceğiz.