Yeniden üniversiteye gitmek ister misiniz? Tazelenme Üniversitesi adını hiç duydunuz mu? Gitmeyi düşünür müydünüz? 50'yi devirmiş ama hala kendini genç hissedenler, belki tam size göre bu üniversite.
60’nı geçmiş öğrenciler, tango ile gençlik aşısı alıyor, çeşitli derslere katılıyor, ihtiyar delikanlıların bazılarına yıllar önce okula götürdükleri çocukları veli oluyor. İşte burası Ege Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi.
***
Genç nüfusa sahip ülkemiz giderek yaşlanıyor. Yaşlı nüfus oranı 2050 yılında yüzde 20’ye ulaşacak. Bu nedenle Tazelenme Üniversitesi'nin yurt çapında uygulanması gerekiyor.
Tazelenme Üniversitesi uygulaması 1973 yılında Fransa'da başladı. Tazelenme Üniversitesi bizde 2016'da Akdeniz Üniversitesi ve ardından da Ege Üniversitesi'nde hayata geçti. Üniversiteye 60 yaşın üzerindeki herkes katılabiliyor. Eğitim 4 yıl ve ücretsiz.
İnsanların sağlıklı yaşlanması çok önemli. Bu nedenle onlara gereken bilgiler veriliyor. Dersler bölgelerin özelliklerine göre de değişiyor. Üniversitede Geriatri, Psikoloji, Arkeoloji, Hukuk ve Felsefe, yemek pişirme, halk oyunları gibi dersler bulunuyor. Üniversitedeki ihtiyar delikanlıların bazıları yüksek lisans ve doktora da yapmak da istiyor. Bu arada bir süre önce sosyal sorumluluk projesi olarak öğrenciler 4 binin üzerinde kitap toplayarak bir ilkokulda kütüphane açtı.
Ege Üniversitesi Tazelenme Üniversitesi Yürütücüsü, Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doçent Doktor Sevnaz Şahin.
Şahin, üniversitenin bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu, hayat boyu öğrenmenin ileri yaşa denk gelen kısmını oluşturduğu için üçüncü yaş üniversitesi olarak tanımlanmadığını söyledi.
Şahin, “Bu yıl 100 öğrenciyi mezun ettik. Sınıflarımızda 500 öğrencimiz var. Talep yoğun, 50 de misafir öğrenci aldık. Amacımız ileri yaşlara hazırlamak bireyleri. Bu projede Ege’nin yanı sıra Dokuz Eylül, Katip Çelebi, Celal Bayar üniversitelerinden 125 öğretim üyesi gönüllü görev aldı. Bu bizi elbette mutlu ediyor. Proje süresince biz de onlardan çok şey öğreniyoruz. Genç kuşaklar da bunları bilse ne güzel olacak. Bu arada yeni ve umut verici bir gelişme oldu. Aile, Çalışma v e Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan davet aldık, yürüttüğümüz bu proje dolayısıyla. Umarım proje tüm ülkede uygulanır. Zaten bu tür üniversiteler bazı ülkelerde resmi bir yapıya sahip. Bizim de hayalimiz, bu üniversitenin resmileşmesi” dedi.
Toplumda yaşlıların evde iş göremez halde sonunu bekliyor, imajını kaldırmak gerek.
Sözün özü, bizlere daha doğrusu devlete düşen görev yaşlıların toplum içinde, diğer kuşaklarca dışlanmamış bir şekilde yaşamın içinde olmaları sağlamak.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.