İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, Tahran’da yaptığı açıklamada, ABD ile yeniden başlatılması planlanan nükleer görüşmelerin ön koşulunun, karşılıklı saygı olduğunu söyledi. ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’ın dini lideri Hamaney’e yönelik söylemlerinin diplomatik süreci zehirlediğini vurgulayan Erakçi, “Gerçekten masaya dönmek istiyorsa, milyonlarca İranlının bağlılık duyduğu liderimize hakaret etmekten vazgeçmeli” dedi.
İran’ın egemenlikten taviz vermeyeceğini belirten Bakan, “Başkasının bizim kaderimize hükmetmesine izin vermeyiz. Özgürlüğümüze ve onurumuza bağlıyız” sözleriyle ülkesinin duruşunu net şekilde ortaya koydu.
“İsrail rejimi, füzelerimiz karşısında ayakta duramayacağını anlayınca ABD’ye sığındı”
Erakçi’nin en dikkat çekici çıkışı ise İsrail hakkında oldu. Tel Aviv yönetiminin İran karşısında çaresiz kaldığını savunan Erakçi, “İsrail, bizimle baş edemeyince babacığına koştu. Füzelerimiz karşısında ayakta duramayacağını anlayınca, ABD’nin desteğini istemek zorunda kaldı” ifadelerini kullandı. İran’ın henüz askeri kapasitesinin tamamını kullanmadığını söyleyen Erakçi, tehditlerin sürmesi durumunda bu durumun değişebileceğinin altını çizdi.
“Masada ilerleme için Hamaney’e yönelik saygısızlığa son verilmeli”
ABD ile nükleer müzakerelere kapıyı açık bırakan Erakçi, diyalog zemininin ancak eşitlik ve karşılıklı saygı ile kurulabileceğini söyledi. Trump’a açık mesaj veren İranlı Bakan, “Saygı görmek istiyorlarsa saygı göstermeyi öğrenmeliler” diyerek ABD’nin tutumunun İran halkında karşılık bulmadığını ifade etti.
İran’ın diplomasiyi dışlamadığını ancak dayatma ile bir sürecin işlemeyeceğini vurgulayan Erakçi, “Niyetler samimiyse bu karşılıklı olarak görülür, aksi halde yanılgılar daha büyük krizlere neden olur” sözleriyle açıklamasını tamamladı.