Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) İzmir Şubesi, “Ege’de Yılın Spor Ödülleri” programını, içinde bulunduğumuz hafta içerisinde gerçekleştirdi ve ülke sporuna emek veren, gelişimine katkı koyan ve başarı elde etmiş isimleri, ödülleri ile buluşturdu.
Çolak hareketini literatüre kaydettiren genç kardeşimiz İbrahim Çolak’tan tutun da, başarılı teknik adam Yücel İldiz’e kadar birçok isim, ödüllerini, bu sene sekizincisi düzenlenen organizasyon ile aldılar.
Kutluyorum...
TSYD İzmir Şubesi Başkanı Bahri Okumuş’un 2012 yılında göreve gelmesi ile başlattığı ve geleneksel hale getirdiği bu ödül törenleri, aslında sadece spora katkıda bulunanlara bir armağan niteliğinde değildi. Ödüller genellikle bol tecrübeye sahip ve yıllanmış kişilere verilir ya… Bahri Okumuş ve ekibi, genç ve ülke sporumuza on yıllarca hizmet edebilecek, ümit vadeden, özellikle de uluslararası müsabakalarda başarılı olmuş sporcuların da ödül alma hazzını duymalarını istemişler. Ve ödül alma onurunu bir kere hissederek, geleceklerini ödüller içerisinde geçirebilecekleri bir spor hayatını devam ettirmelerini ümit etmişler.
Ayrıca, bu organizasyonların sürekliliğinin spor kültürümüzün gelişimine koyduğu başka bir katkı da, İzmir spor tarihinin basılı şekilde ortaya çıkmasıdır. Ki, bundan tam iki yıl önce Yaşar Üniversitesinin de katkılarıyla, yine TSYD İzmir Şubesinin başını çektiği “İzmir Spor Tarihi Sempozyumu” gerçekleştirilmişti. Bu çalışma, 8500 yıllık İzmir yaşamında bir ilkti. Anadolu’daki neredeyse tüm spor çeşitlerinin ilk defa koşulduğu, ilk defa taraftar edindiği yer olan İzmir’imizin, spor tarihi ne hikmetse masaya bu kadar detaylı yatırılmamıştı.
Evet, son yıllarda sürekli konuşuyor ve yazıyorduk; Anadolu’daki ilk futbol müsabakası, ilk atletizm yarışmaları, ilk bisiklet, ilk tenis ve daha birçok branşın ilkleri İzmir’de yapılmıştı. Peki ya detayları?
Ellerinize sağlık!
İki yıl önce gerçekleştirilen “İzmir Spor Tarihi Sempozyumu” bildirilerini de içeren bir kitap basıldı. Editörlüğünü, TSYD İzmir Şubesi Başkanı Bahri Okumuş’un ve Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Günver Güneş’in üstlendiği bu eser, İzmir’in spor tarihini merak edenlere emanet edilmiş oldu.
Detaylar mı? Kitapta, tüm tarihi ile ve hatta alıntıların tamamı kaynak gösterilerek yani ispatlı, delile dayalı hazırlanmış şekilde bulabileceksiniz.
Ancak, 8.sine tanıklık ettiğimiz ödül töreninde mikrofonu eline alan Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Günver Güneş, acı gerçeği biz İzmirlilerin yüzüne vuruyordu; “ta Aydınlardan gelip burada sempozyuma katıldım, yetmedi, üzerine bir de İzmir Spor Tarihi kitabına editör olarak imza attım.”
Değil mi ama?
Daha önce de defalarca dile getirmiştim; İzmir’de bir spor çalıştayı yapılsın ve sonuç bildirgeleri basılı şekilde tüm spor kulüplerine dağıtılsın. Hatta alt yapı yetiştiriciliği, formasyon, sporcu sağlığı ve benzeri konularda, üniversiteler ile, yerel yönetimler ile ve diğer kurumlar ile uzun soluklu nasıl işbirlikleri yapılabilir sorularına yanıtlar aransın istemiştim.
Hemen belirteyim ki, böyle bir çalışmanın alt yapı eğitimini, spor dalı fark etmeksizin geliştireceğine, eksikliklerini gidereceğine çok inanıyorum çünkü…
Ve sanıyorum TSYD İzmir Şubesi el atmazsa böyle bir çalıştay da şehrimizde biraz zor gerçekleşecek!
Dipnot; “Yerine getirilmiş bir görevin mutluluğu, diğer bir görevi yapabilme gücü yaratır.” George Eliot.