“Hiçbir mucit, kendisi için bir icat yapmaz.” Bill Gates.

Çağımızın, belki de en önemli buluşlarından birine imza atan, hemen hepimizin olmazsa olmazlarımızdan olan bilgisayarlarımızın, daha işlevsel çalışmasına olanak tanıyan işletim sistemlerini tasarlayan ve aynı zamanda dünyanın en zenginlerinden olan Bill Gates de, Windows adı verilen sistemi tasarladığında ya da icat ettiğinde diyelim; kendisine bu denli para kazandıracağını biliyor muydu acaba? Ya da, neredeyse tüm dünyanın kullandığı bir sisteme dönüşebileceğini?

Peki, Dr. James Naismith adını duymuş muydunuz?

Yok, kendisi Bill Gates gibi bir yazılımcı ya da teknoloji üreticisi değil! Ama uzun seneler önce bir icada imza atmış. Hem de, buluşu tüm dünyaca kabul görmüş ve çok seviliyor.

Kanadalı bir beden eğitimi öğretmeni olan Dr. James Naismith, günümüzden 131 yıl önce, 1891 yılında basketbol oyununu icat etmiş. Amerika’nın Massachusetts eyaletinde görev yaptığı bir lisede, yedişer kişiden oluşan ekipleri karşı karşıya getirdiği bu oyunda, şeftali sepetlerini kullanmış oyundaki sayıları sayabilmek için… Memleketimizde de, bir zamanlar pazarlardan alınan öteberiyi evlere taşımakta kullanılan küfelere benzer olan bu şeftali sepetlerini, yerden yaklaşık üç metre yükseğe asarak, oyunu kurgulamış ve oynatmış. Sepetlerin kullanılmasıyla, basketbol adını alan bu oyunun ilk topu, o yıllardaki bildiğiniz futbol topuymuş. Ancak, gençler arasında o kadar sevilmiş, o kadar istenmiş ki basketbol, ünü tüm Amerika’ya hızlıca yayılmış ve bugün bile Amerika Birleşik Devletleri’nin en ilgi gören spor dalı konumunda. Elbet ki geçen asırlık sürede basketbol oyunu, başta kullanılan top olmak üzere, oyuncu sayıları ve kurallarında birçok değişikliğe uğrayarak günümüzdeki halini almış.

Hatırlatmakta yarar var; ABD’de oynanan ve NBA adı verilen basketbol liginin kuralları ile, tüm dünyadaki yerel ligler, şampiyonalar ve olimpiyatlardaki kurallar arasında küçük de olsa bazı değişiklikler mevcut!Ancak neticede temel kural, yarım kilodan biraz daha ağır olan basketbol topunu, file ile bezenmiş ve yerden üç metre beş santim yükseklikteki halkadan geçirmek ve sayı elde etmek.

Ülkemiz de, hem kadınlarda, hem de erkeklerde basketbol oyununda iddialı aslında… Özellikle kulüpler arasında düzenlenen ve Avrupa’nın en prestijli Kupası olan EuroLeague’i ardı ardına iki sezon ülkemize getiren Anadolu Efes ile bu kupayı bir kez kazanan ve beş kez de son dörde kalan Fenerbahçe,ülkemizin yüz aklarından… Aynı kupada kadın takımlarımız da son on yıla damga vurmuş ve her sezon mutlaka son dörde (final four) bir ekibimiz kalmış; özellikle 2013-2014 finalinde Galatasaray ve Fenerbahçe karşılaşmış ve kadın basketbolunda gururumuz olmuşlardır.

Milli takımlar düzeyinde de fena sayılmayız basketbolda… Özellikle “on iki dev adam” mahlasının yakıştırıldığı ve Athena müzik grubunun, dillerimize doladığı şarkılarının bestelendiği yıldan başlamak suretiyle, şampiyona finallerinde sıklıkla boy gösteriyoruz. 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonasındaki ikinciliğimiz ile 2010 Dünya Basketbol Şampiyonasındaki ikinciliğimiz en şanlı sonuçlarımız olsa gerek… Kadın milli takımımız da -ki “potanın perileri” onlar; 2011 yılındaki Avrupa ikinciliği ve 2014 yılındaki dünya dördüncülüğü sonuçlarına, hemen her şampiyonanın finallerine katılabilme başarısını ekleyerek göğsümüzü kabartıyorlar.

Elbet ki, milli takımlar düzeyinde farklı yaş kategorilerinde de basketbol ekiplerimiz mevcut ve hatta bunlardan biri olan U18 takımı bugün görücüye çıkacak! Hem de İzmir’de…

U18 Avrupa Basketbol Şampiyonası final müsabakaları, İzmir’de iki farklı salonda 30 Temmuz 2022 ve 07 Ağustos 2022 tarihleri arasında oynanacak. Şampiyonaya ev sahipliği yapan İzmir’de iki salon; Bornova Belediyesine ait olan Atatürk Spor Kompleksi ile Karşıyaka Belediyesine ait olan Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonları takımları ve izleyicileri ağırlayacak.

Müsabakalar dört farklı gruptaki, dörder takımdan oluşan toplam on altı ekip arasında oynanacak. Klasman maçlarının da oynanacağı turnuva, her gün 13.45’de başlayacak maçlar ile start alacak.Milli takımımız, B Grubunda oynayacağı müsabakaları Karşıyaka’da oynayacak. Grup müsabakaları sonunda yerleşeceği sıralamaya göre Bornova’ya da gelebilir. U18 Milli takımımızın, son turnuvada final oynadığını ve fakat sadece dört sayı farkla maçı kaybederek ikinci olduğu bilgisini de vermeliyim. 

Ha, İzmir’de ya da yakınlarda yaşıyorsanız ve yapacak başka işiniz de yoksa salonlar sizi bekler.Zira müsabakaların tamamı ücretsiz. Sonra pişman olmayın, benden söylemesi…

Dipnot; “Pişman değilim! Sadece dön bak arkana; ne için, nelerden vazgeçtin? Neler dururken, sen neyi seçtin.” Nazım Hikmet.