Yaz aylarına sayılı günler kala İzmir baraj doluluk oranları yeniden gündemin ilk sıralarına yerleşti. Geçtiğimiz yıl kuraklık nedeniyle ciddi su sıkıntısı yaşayan kentte, bu yıl tablo kısmen de olsa yüzleri güldürüyor.
İZSU tarafından açıklanan 30 Nisan 2026 tarihli verilere göre, kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan barajlarda önemli bir toparlanma yaşandı.
Tahtalı barajı kritik eşik üzerinde
İzmir’in en önemli su kaynaklarından biri olan Tahtalı Barajı, bu yıl dikkat çeken bir artış gösterdi. Güncel verilere göre doluluk oranı yüzde 54,26 seviyesine ulaştı.
Geçtiğimiz yıl aynı tarihte yalnızca yüzde 15 seviyelerinde olan Tahtalı Barajı doluluk oranı, bu yılki yağışlarla birlikte kritik eşiklerin üzerine çıktı. Bu artış, özellikle yaz ayları için önemli bir güvence olarak değerlendiriliyor.
Çeşme’nin can damarı yeniden doldu
Geçen yıl neredeyse kuruma noktasına gelen Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı, bu yıl en dikkat çekici yükselişi yaşayan kaynaklardan biri oldu.
Çeşme’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan barajda doluluk oranı yüzde 79,08 olarak ölçüldü. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde bu oran yüzde 16 seviyesindeydi.
Uzmanlar, bu artışın turizm sezonu öncesinde bölge için büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Gördes barajı hâlâ tartışmalı
Yıllardır su tutma kapasitesiyle gündeme gelen Gördes Barajı, bu yıl da dikkat çekici verilerle öne çıktı. Güncel doluluk oranı yüzde 41,56 olarak ölçüldü.
Geçen yıl aynı tarihte yalnızca yüzde 5 seviyesinde olan Gördes Barajı doluluk oranı, bu yıl artış göstermesine rağmen hâlâ beklentilerin altında seyrediyor.
Balçova ve ürkmez zirveye ulaştı
İzmir’de doluluk oranı en yüksek seviyeye ulaşan barajlar ise Balçova Barajı ve Ürkmez Barajı oldu.
Balçova Barajı’nda doluluk oranı yüzde 97,76, Ürkmez Barajı’nda ise yüzde 97,96 olarak kaydedildi. Her iki barajda da doluluk oranlarının neredeyse tam kapasiteye ulaştığı görülüyor.
Geçtiğimiz yıl bu oranların oldukça düşük seviyelerde olması, bu yılki artışın önemini daha da artırıyor.
Yaz öncesi su yönetimi kritik olacak
Her ne kadar barajlardaki doluluk oranları yükselmiş olsa da uzmanlar, yaz aylarında su tüketiminin artacağına dikkat çekiyor.
Özellikle turizm sezonunun başlamasıyla birlikte İzmir genelinde su kullanımı ciddi şekilde artıyor. Bu nedenle mevcut su kaynaklarının dikkatli ve planlı şekilde kullanılması gerektiği vurgulanıyor.





