Adına antoloji, güldeste, seçki dediğimiz şiirli buluşmaların tarihinin19. yüzyıl sonunda başladığı söylenir. Şiir dünyasının olmazsa olmaz kitapları, kaynakları sayabiliriz onları.

 İlk kez 1966’da iki şiir seçkisinde yer aldığımda havamı görmeliydiniz… Yirmi yaşın coşkusu, şaşkınlığıyla…

Üstelik bu seçkilerden birini yıllar sonra sevgili Okan Yüksel bir sürpriz yapıp hediye etmişti bana. Mukadder Özakman, Ali Özpalanlar, Ahmet Telli, Erhan Tığlı, Gülseren Ünsün, Halit Okan Yüksel… gibi tanıdık imzaların da yer aldığı bu seçkiler, şimdi kitaplığımda gençliğimle gülümser bana.

İzmir’de yeniden şiirle kucaklaştığımdan beri, bir çok şiir seçkisinde şair dostlarımla buluşmuşumdur.

Nesnel anlayışla, ilkeli duruşla hazırlanmış şiir seçkilerinin önemine, değerine inanırım.

***

Mustafa Özturanlı da uzunca süredir hazırlanıyordu“İzmir’in Seyir Defteri”için (*) İzmir’de yaşayan şairlere ulaşmaya çalışıyordu. Kapsamlı bir güldeste bekliyordum.

İzmir’de şiir, şair anılınca ilk anda Hüseyin Yurttaş, Hidayet Karakuş, Hüseyin Peker, Ahmet Günbaş, Fergun Özelli, Halit Özboyacı, Tuncer Gönen, Ümit Yaşar Işıkhan, Ali Özpalanlar, Sina Akyol, Tuğrul Keskin… gibi şairler aklar gelir. Daha çok sayıda şairin yaşadığını da biliyorum İzmir’de.

Kitabın adı seyir defteri olunca böyle bir beklenti içine giriyor insan. Ön yazısında açıklık getirmeye çalışmış Özturanlı:

“Ulaşıldığı halde çağrıya hiçbir yanıt vermeyen dostlar da oldu epey; eksik olmasınlar. Ve ‘ortaklaşa’ kitaplarda yer almayacağını muştulayan ‘su katılmadık’ dostlar, azımsanmayacak denli çoktular.

(…) Ve bir de yapıtlarını göndermeyen, Kemeraltı Çarşısı’nın kalabalığında kaybolan ‘mahsuscuktan’ dostlar; uzun süre oyalandılar/oyaladılar, sahiden… Elde olmadan unutulan/ıskalanan şair dostlar da olmuştur elbet. Başka bir kitaba onlardan ‘ söz almayı’ boyun borcu bilerek…” Sözlerinde sitem de kırgınlık da var.

Bu bağlamda yorum yapmak düşüncesinde değilim. Mustafa Özturanlı daha sonra ne söyler, bekleyip göreceğiz.

***

Sivaslı Zeki Büyüktanır, Selami Şimşek;Balıkesirli Mehmet Sadık Kırımlı, Artvinli M.Mazhar Alphan, Elazığlı Recai Atalay, Erzurumlu Özkan Mert, Bilsen Başaran, Yusuf Alper; Antepli Okan Yüksel, Oğuz Tümbaş, Kayın Emel; Kastamonulu Bahri Karaduman, Niğdeli Bedri Karayağmurlar, Manisalı Asım Öztürk, Atila Er; Samsunlu Zübeyde Seven Turan, Iğdırlı Fatma Aras, Uşaklı M.Mahzun Doğan, Kıbrıslı Hakan Cem, Konyalı NamıkKuyumcu, ArdahanlıAtalay Saraç, Edirneli Özlem Tezcan Dertsiz, Altay Ömer Erdoğan; Zonguldaklı Can Ceylan, İstanbullu Gülçin Sahilli…

Saydım hepsi 93 şair… Büyük bölümü başka kentlerde doğmuş, sonradan İzmir’e gelip yerleşmişler; ama şimdi hepsi İzmirli…

***

Seçkinin bir özelliği de her şair kendine ayrılan sayfada İzmir’e dair incelikli, içtenlikli sözler etmişler… Bu bir ayrıcalık, renk ve özgünlük katmış seçkiye.

Gönlünden geçeni yazan şairin bir de İzmir’le ilgili şiirini buluyorsunuz hemen.

Özturanlı, yaşayan şairlerin yanında, aramızdan ayrılan; ama İzmir şiirinde iz bırakmış şairleri de unutmamış. Salah Birsel, Tokadizade Şekip, Şahin Çandır, Nahit Ulvi Akgün, A.Neyzar Karahan, Dinçer Sezgin, Refik Uğur, Berin Taşan, Timuçin Özyürekli... gibi şairleri de yeniden anmamıza aracılık etmiş.

 Şiirin İzmir’den seyri bir başka güzel; şiire İzmir’le yürümek de ayrı güzel…

(*) İzmir’in Seyir Defteri, Mustafa Özturanlı, Kanguru Y., Kasım 2020, 208 sayfa