Kurak geçen 2025 yılının ardından 2026'nın ilk çeyreğinde İzmir'e düşen rekor yağışlar, kentin su kaynaklarına adeta can suyu oldu. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar'ın paylaştığı verilere göre, yılın sadece ilk 45 gününde 2025'in toplam yağış miktarı aşıldı.

İzmir'den depremzede çocuklara temiz su hamlesi!
İzmir'den depremzede çocuklara temiz su hamlesi!
İçeriği Görüntüle

İzmir'in yıllık ortalama yağış miktarının 710 kilogram olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yaşar, sadece ocak ve şubat aylarında metrekareye 500 kilograma yakın yağış düştüğünü vurguladı. Uzman isim, nisan ayının ortalarına gelindiğinde kentin tüm yıl boyunca alması beklenen ortalama yağış miktarının geçileceğini öngörüyor.

"Kuraklık gelene kadar kuyuları rahat bırakın"

Gelecek 10 yıllık periyotta yağışların ortalamanın üzerinde seyredeceğini müjdeleyen Prof. Dr. Yaşar, rehavete kapılınmaması gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizdi. En büyük hatanın barajlar doluyken bile su ihtiyacının yüzde 50'sinin yeraltından çekilmesi olduğunu belirten Yaşar, şu çarpıcı değerlendirmelerde bulundu:

"Geçirdiğimiz kurak günleri çabuk unuttuk. Bir sonraki kurak dönem 2035'lerde kapımızı çalacak. Bu tarihe kadar içme ve kullanma suyunu ağırlıklı olarak barajlardan kullanmak zorundayız. Yeraltından aşırı su çektiğimiz için akiferlerin (yeraltı su depoları) seviyesi 70 metrelerden 400 metrelere kadar düştü. Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi'nden çıkan suyu tarıma kazandırıp, yeraltı sularımızı zor günler için rezerv olarak saklarsak hiçbir sorunumuz kalmaz."

Çözüm önerilerini de sıralayan Yaşar, kente acilen yeni yerüstü ve yeraltı barajları inşa edilmesi gerektiğini savundu.

Çatlağı onarılan Gördes şaha kalktı

İzmir'in kanayan yarası olan ve tabanındaki teknik sorunlar nedeniyle yıllardır su tutamayan Gördes Barajı'nda da yüzler gülüyor. Taban onarımı tamamlanan barajın son yağmurlarla yüzde 36 seviyesine ulaştığını aktaran Prof. Dr. Yaşar, "Gördes, Tahtalı'dan yüzde 50 daha büyük bir kapasiteye sahip. Şu anda Gördes'te bulunan su miktarı, hacimsel olarak Tahtalı'yı geçmiş durumda" ifadelerini kullandı.

İzmir'in Önemli Barajlarında Güncel Doluluk Oranları

Baraj Adı Aktif Doluluk Oranı
Ürkmez Barajı % 100
Balçova Barajı % 85
Alaçatı Kutlu Aktaş Barajı % 77
Tahtalı Barajı % 45
Gördes Barajı % 36

Kaynak: haber merkezi