İZSU Genel Müdürlüğü’nün 2026 yılında yürüteceği çalışmalar için hazırlanan 45 milyar liralık bütçe, Genel Kurul’da oy çokluğuyla kabul edildi. Yaklaşık altı saat süren toplantıda, kentin içme suyu yönetimi, atık su altyapısı, iklim kriziyle mücadele ve kurumsal kapasiteyi büyütmeye yönelik projelerin detayları paylaşıldı. Yeni bütçeyle İzmir’in kritik altyapı ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verilmesi hedefleniyor.
Altı saatlik toplantıda kapsamlı sunum
İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Levent Zafer Yıldır başkanlığında toplandı. Kurumun 2026 mali yılı bütçesi ve performans programı görüşüldü. Oy çokluğuyla kabul edilen 45 milyar liralık bütçe, İzmir’in su yönetimine dair stratejik yatırımları kapsıyor.
Kuruma ayrılan bütçede, içme suyu güvenliğini artırmak, atık su altyapısını güçlendirmek, iklim değişikliğine uyum projelerini genişletmek ve kurumsal kapasiteyi geliştirmek temel başlıklar arasında yer aldı.
“İZSU, İzmir’in en kritik hizmetini yürütüyor”
Toplantıda söz alan CHP Grup Başkan Vekili Altan İnanç, İZSU’nun İzmir’in en hayati hizmetlerinden birini üstlendiğini vurguladı. İnanç, 1987’de yapılan düzenlemeyle İzmir Körfezi'nin ve iç körfezin büyük bölümünün İZSU yetki alanına bırakıldığını hatırlatarak, “Bu nedenle İZSU bugün İzmir’in en kritik hizmetlerini yürütmektedir” dedi.
Türkiye’nin su yönetimi konusundaki genel tablosuna da değinen İnanç, “Petrolü dünyanın öbür ucundan getiriyoruz, doğal gazı binlerce kilometrelik hatlarla taşıyoruz. Ama Anadolu’nun su kaynaklarını kurak bölgelere yönlendirmekte aynı kararlılığı göstermiyoruz. Sorun burada” ifadelerini kullandı.
Körfez’de uzun süredir gündemde olan sirkülasyon ve navigasyon kanallarına işaret eden İnanç, Ulaştırma Bakanlığı’nın gecikmeleri nedeniyle çalışmaların hayata geçemediğini söyledi. “Körfez temizlenecekse hep birlikte temizlenecek” diyerek merkezi idarenin destek vermesi gerektiğini belirtti.

“İzmir, hak ettiği yatırım payını alamıyor”
İnanç konuşmasında merkezi hükümetin İzmir’e ayırdığı yatırım bütçesinin yetersiz olduğunu vurguladı. “İzmir’in toplam bütçe içindeki yatırım payı yüzde 18 düzeyinde. Nüfus yükü artıyor, ekonomik katkı yüksek ama kent hak ettiği desteği alamıyor” sözleriyle durumu özetledi.
Tarama faaliyetlerinde çelişen uygulamalar
CHP Grup Sözcüsü Yağmur Yurdakul Özkan, İzmir Körfezi’ndeki tarama faaliyetlerine ilişkin detayları paylaştı. İZSU’nun kendi imkânlarıyla bugüne kadar 750 bin ton tarama yaptığını hatırlatan Özkan, AK Parti İl Başkanlığı’nın eleştirilerine değinerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“‘Bakanlık bunu kendi gemileriyle daha ucuza yapardı’ diye bizi eleştirdiler. Ancak bugün görüyoruz ki bakanlık da aynı işi özel firmalara ihale ederek yapıyor. Madem bakanlık gemileri bu kadar uygun maliyetliydi, İzmir’de neden kullanılmadı? Neden bakanlık yükü üstlenmedi?”
Özkan, AK Parti’den gelen “özelleştirilmezse Körfez temizlenemez” açıklamasını da hatalı bulduklarını söyledi.
“Kaynakları en verimli şekilde kullanıyoruz”
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Candaş Yeter, İZSU’nun 2026 yılı yatırım programına ilişkin sunumlarda önemli projelerin ele alındığını belirtti. Yeter, yurt dışı finansmanlı projelerin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda uzun süredir onay beklediğini vurgulayarak gecikmelerin kent yatırımlarını etkilediğini dile getirdi.
Yeter, buna rağmen 2026’da iki büyük arıtma tesisinin ihale sürecine gireceğini açıkladı:
-
Şakran Atıksu Arıtma Tesisi – Ocak 2026
-
Dikili Atıksu Arıtma Tesisi – Şubat 2026
“Belediyelerin mali olanakları merkezi idarenin belirlediği çerçeveyle sınırlıdır. Biz elimizdeki kaynakları en verimli şekilde kullanmayı sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.
“İzmir hak ettiği merkezi yatırımı almıyor”
Komisyon Başkan Vekili Onur Saatli, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin özelleştirileceği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. “Bu bir özelleştirme değil, tamamen kamu yararı için üç yıllık bir işletme modeli” dedi.
DSİ’nin İzmir’de yaptığı iddia edilen yatırımlara da değinen Saatli, “Eğer bu 55 tesis İzmir’de yapıldıysa nerede? Belediyeye devredilen hiçbir altyapı yok. İzmir, merkezi idareden beklediği desteği alamıyor” ifadelerini kullandı.

Akıllı sulama sistemi geliyor
CHP Meclis Üyesi Elvin Sönmez, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil alanlarda su tüketimini azaltmak için kurduğu Akıllı Sulama Yönetim Sistemi hakkında bilgi verdi. Bu yeni nesil otomasyon ile peyzaj alanlarında su tüketiminin yüzde 30 azalacağı, İzmir’in yılda yaklaşık 3 milyon ton su tasarrufu sağlayacağı belirtildi.
Bütçenin büyük bölümü yatırım ve işletmeye ayrıldı
Kabul edilen 45 milyar liralık 2026 bütçesinin yüzde 81’i, işletme ve yatırım harcamalarına yönlendirilecek.
Bütçe dağılımı şöyle oldu:
-
İçme suyu yönetimi: 9,2 milyar TL
-
Atık su yönetimi: 12,7 milyar TL
-
İklim değişikliğine uyum: 7,5 milyar TL
-
Kurumsal kapasite: 15,6 milyar TL
En büyük pay ise mal ve hizmet alımlarına ayrılan 22,5 milyar TL oldu.
2026’da altyapı yatırımları kesintisiz sürecek
İZSU, 2025 yılında mali dengesini sağlayarak birçok projeyi tamamladı. 2026’da ise Alsancak, Çiğli, Menemen, Bayraklı, Gaziemir, Seferihisar, Çeşme ve Ödemiş başta olmak üzere birçok bölgede içme suyu, yağmur suyu ve atık su yatırımları hız kazanacak.
2026’da temeli atılacak önemli projeler arasında:
-
Aliağa Yenişakran Atık Su Arıtma Tesisi
-
Dikili Atık Su Arıtma Tesisi
-
Aliağa kanalizasyon ve yağmur suyu projeleri
-
Konak, Karabağlar, Halkapınar, Çınarlı ve Bayraklı’da yağmur suyu ve atık su hatları
-
Çiğli A.A.T. kum tutucu inşaatı
2025’in altyapı hamlesi
İZSU’nun 2025 yılında tamamladığı yatırımlar arasında büyük ölçekli projeler dikkat çekiyor:
-
Çiğli AAT 4. Faz
-
Torbalı AAT 2. Etap
-
Buca, Bornova ve Menemen’de yağmur suyu hatları
-
Halkapınar Kuyuları iletim hatları
-
Yenifoça, Karaburun ve Seyrek içme suyu hatları
-
84 adet sondaj kuyusu
-
Gümüldür yağmur suyu projeleri

Genel Kurul’da kadın cinayetleri unutulmadı
Toplantıya katılan CHP’li meclis üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında erkek şiddeti sonucu yaşamını yitiren kadınların isimlerinin yazılı olduğu pankartlar taşıdı.






