Geçtiğimiz yıl 7 Ekim’de Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’nde bir fabrikaya giren ve silahla yaralandığı belirlenen kızıl geyik, Doğa Koruma ve Milli Parklar ekiplerince kurtarılarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Doğal Yaşam Parkı’na getirilmişti. Sol ön ayağından vurulan ve ağır yaralı olduğu tespit edilen geyik, burada “Paşa” adıyla özel bakıma alındı.
Bir yıllık rehabilitasyon süreci
Yaklaşık 250 kilo ağırlığında ve 7 yaşında olan Paşa, uzman veterinerler gözetiminde uzun bir tedavi sürecinden geçti. Ayağındaki kırığın doğada yanlış kaynaması sonucu deformasyon oluştu. Veteriner hekimler, riskli bir operasyon yerine Paşa’nın mevcut haliyle yaşamına devam etmesinin daha sağlıklı olduğuna karar verdi.
Doğal Yaşam Parkı’nda görev yapan Veteriner Hekim Dr. Duygu Aldemir, “Ayağında saçmalar vardı, farklı hastanelerden görüş aldık. Ancak bu denli büyük hayvanlarda yapılacak operasyonlar, faydadan çok zarar getirebilirdi. Paşa mevcut haliyle yaşamına adapte oldu” dedi.
Sürüye lider aday
Rehabilitasyon sürecini tamamlayan Paşa, parkta yaşayan 28 geyikten oluşan sürüye dahil edildi. 15’i dişi, 13’ü erkek olan sürü içerisinde Paşa, boynuzlarının büyüklüğü ve yaşı sayesinde kısa sürede otorite kurmaya başladı. Uzmanlara göre Paşa, sürünün yeni lideri olmaya aday.
“Avlanmaya son verilmeli” çağrısı
Paşa’nın hikâyesi yaban hayatına yönelik tehlikelere de dikkat çekti. Dr. Aldemir, “Paşa ateşli silahla vuruldu. Hayvanların yaşam özgürlüklerini ellerinden almamak gerekir. Yaban hayatındaki canlılar bizim hobi için vuracağımız hayvanlar değil. Onların da yaşam hakkı var” ifadelerini kullandı.