Covit-19, entübe, pandemi, filyasyon, semptom, vaka, maske, sosyal mesafe, dezenfektan, hijyen… Sözlüğümüz 2020 korona virüs karabasanıyla hepsi de yaban ve yavan sözcüklerle donandı!

Kaygı, korku, kuşku, keder… Hepsi bu filmin içinde!

Tüm bu olumsuzluklara karşın yaşam sürüyor, umudun bahçesine tohumlar ekiliyor. Sanat, bilim, yazın, basın, kültür, kitap… Her alanda üretimler de kendine yol buluyor.

Yazın-sanat dergileri de sıkıntılı, zorlu geçen bu sürede yayınlarını kesmediler. Özveriyle okurlarına ulaşıyorlar.

İzmirli Yayınevleri Etki, Neziher, Tudem, Yakın, Pagos, Varyant, Kanguru (Ankaralı da olsa sahibi Aydın Şimşek İzmir’de ya…) da koronalı günlere inat yayımladıkları kitaplarla okurlarına ulaşıyorlar.

Ankaralı, İstanbullu, Anadolulu yayınevleri de öyle elbette.

Tüm dünya alışık olmadığımız bir düzene ayak uydurmaya çalışırken, kişisel olarak yeğlediklerimiz, önceliklerimiz, alışkanlıklarımız da yeniden biçimleniyor.

Koronalı günlerde elbette şairler, yazarlar da boş durmadı, boş durmuyor. Yazın, sanat yapıtları da yavaş yavaş gün yüzüne çıkıyor. Şiirler, öyküler yazılıyor.

SİYASET VE MEDYA

Köylerde kurduğu kütüphanelerle, yayımladığı anı, anlatı, gezi, günlük, derleme, deneme kitaplarıyla da bildiğimiz Recai Şeyhoğlu, koronalı günlerde boş durmayanlardan.

Yeni yayımladığı “Korona Günlerinde Siyaset ve Medya” kitabı (*) bunun kanıtı.

İlk yazı hukukçu, Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden’den.

İnsani ilişkilerin önemine, duygu ve düşünce ortaklığına, güvene, sevgiye vurgu yapan Özdenoğlu daha sonra Şeyhoğlu’nun başardıklarına da dikkat çekiyor.

Bir ortak çalışmaya imza atan Şeyhoğlu, “Ahlak ve Covid-19” başlıklı birinci bölümde (toplam 149 sayfa) ülkemizde yaşanan siyasal çalkantıların, yandaş medya çığırtkanlığının, düzensizliğin, özensizliğin, kıyımın, buyurganlığın, tek adamlığın, bozulmanın örneklerini sıralıyor.

Bazı ahlak kurallarını da sıralayarak, kişilik ve erdem sahibi olmanın, hoşgörünün, sevginin önceliklerini vurguluyor Şeyhoğlu.

İkinci bölüm şair, avukat, sosyolog, gazeteci, siyasetçi, eğitimci,asker, tarihçi, müzisyen kökenli yazarların yazılarıyla oluşturulmuş.

Bir çoğunu benim de tanıdığım, yazılarını ilgiyle izlediğim Avram Ventura, Cemil Öz, Doğan Özgüden, Ferhat Altun, Hakkı Ülkü, Hasan Efe, Hasan Zeki Sungur, Nüket Hürmeriç, Salim Çetin, Selim Karyelioğlu, Zekiye Bacaksız’dan koronavirüs ve yaşamdaki izlerini içeren yazılarla Şeyhoğlu’nun kitabına katılmışlar.

***

İKİ ŞİİR

Şair dostum Sina Akyol korona gemi azıya almaya başladığında, Nisan 2020 de yazmıştı “Korona Günlerinde” şiirini. Belki bu şiir bir dergide çıkar yalkın zamanda. İlk bilgisunarda benimle paylaştığı o şiirden son dizeleri ben de buraya alıntılıyorum. Şairin izniyle:

Ben eskiden

böyle yazmazdım şiiri..

sanmam ki huyum değişti ama değişti şiirim.”

Demek ki koronavirüs huyunu da değiştiriyor şairin!

Yine şair dostlarımdan Selami Şimşek de e-posta adresime geçerek benimle paylaştığı “Karanfiller Yasta” şiirine şöyle başlamıştı:

“Bütün dünya sinmiş kapı arkasına

Koronayı bekliyoruz korka korka

Hükmü yok silahın

Ölüm pençeli bir zaman

Bedeli bir mevsim, üç yüz bin insan”

Bakalım gelecek günlerde daha ne çok şiir, öykü, roman, çizgi, resim kitaplaşarak ulaşacak bizlere?

Yaşarsak göreceğiz!

Yıkıl dünyanın başından korona!

(*) Korona Günlerinde Siyaset ve Medya, Haz. Recai Şeyhoğlu, Cinius Y. Haziran 2020, 248 sayfa.