CHP'li Engin Altay ve AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin arasındaki "kuru ekmek" tartışması yoksulluk verilerinin sorgulanmasına yol açtı.
Yazmaktan bıktım yoksulluğu ama gerçekleri de görmemezlikten gelemeyiz. Gazetelere bakın. Asgari ücretlinin bir günlük harcayabileceği para 1 lira 85 kuruş. Çiftçi sayısı yarı yarıya azalmış, esnaf, emekli zor durumda. Öyle ki parasızlıktan doğalgaz ve elektrik faturasını ödeyemeyen vatandaşlar var.
***
Türkiye'de hükümet yoksulluk olmadığı görüşünde. Sendikalar ise ülkede16 milyon yoksul, 18 milyon kişinin de yoksulluk riskiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor. Asgari ücret ile en düşük memur maaşı arasında bin 305 lira fark var.
CHP, Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde son zamanlarda artan intihar vakalarına dikkat çekti. Buna göre son 2 ayda 18-28 yaşları arasında 7 kişi yaşamına son vermiş. Hatay, Erzincan ve Kocaeli'den sonra Samsun'da bir kişi, eline "iş" ve "aş" yazarak intihar etti. Son yıllarda ekonomik sorunlar yüzünden artan intihar olayları, pandemi döneminde daha da sık görülmeye başladı.
***
Hem açlık sınırı hem de yoksulluk sınırı bir yılda yüzde 20 artmış. Milyonlarca işsiz için giderek uzayan iş arama süreci ise, huzursuzluk ve karamsarlığı artırıyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, son iki buçuk yıldır ekonomik, siyasal ve toplumsal hayatın iç içe geçmiş üç krizle sarsıldığını söyledi:
“Ülke yönetimini felç eden devlet krizi, mutfaktaki tencereyi boşaltan ekonomik kriz ve hepimizi canımız ile cüzdanımız arasına sıkıştıran Kovid-19 krizi. Tüm bunların sonucunda ülkemiz derin bir buhran yaşıyor. Esnaf, çiftçi kara kara düşünüyor. İşsiz görünmesin diye zorunlu izne çıkarılan yüz binlerce çalışanımız günde 39 liraya talim ediyor. Çöplerden karnını doyuran vatandaşlarımızın görüntüleri, hepimizin yüreklerini parçalıyor. Milletimiz yokluktan cinnet getiriyor. Salgında her gün; binlerce yurttaşımız hastalanıyor, yüzlerce yurttaşımız hayatını kaybediyor.”
***
CHP Milletvekili Gamze Taşçı da TÜİK’e göre en zengin yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı payın yüzde 46.3, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı payın ise yüzde 6.2 olduğunu söyledi: “Yani Türkiye’de devasa bir gelir adaletsizliği var. 2020’de karşı karşıya kaldığımız pandemi, geçen yılı mumla aratacak bir noktaya götürüyor bizi.”
Sonuçta bu ekonomide vatandaş perişan, fileler dolmuyor, ne diyeyim daha.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.