Geçtiğimiz hafta mama krizi ile ilgili yazmıştım ama bu öyle bir kere yazılıp geçiştirilecek bir konu değil. Sorun gerçekten büyük!
Kiminle konuşsam, kime sorsam dilinde mama krizi var.
Sokakta besleme yapanlar dertli.
Bakımevlerinde gönüllü çalışanlar sıkıntıda.
Orman beslemeleri yapanlar “yandık, bittik” diyor.
Sadece evinde hayvan besleyenler bile krizde.
*
Biliyorsunuz, dolardaki durdurulamayan artış mama fiyatlarını da uçurdu. Bir de üstüne diğer hayvan yemlerinden farklı tutularak kedi-köpek mamalarından alınan %18’lik KDV var.
Belli bölgelerde sokak beslemesi yapanlar “Ayda minimum 6 bin lira ayırmak lazım. Ama buna kimin bütçesi yetebilir ki” diye isyan ediyor.
Çeşitli bakımevlerinde gönüllü çalışanlar “Mama yetmiyor, hayvanlar yarı aç durumda. Çok zor durumdayız” diyor.
Gönüllüler bugün hep birden “Bizim gücümüz kalmadı, sahipsiz hayvanları besleyemiyoruz, devlet ilgilensin” dese, inanın sokaklarda açlıktan yaşamını yitiren canlar görmeye başlamamız çok da uzun zaman almaz.
Birçok kişi farkında değil ama gönüllüler çok büyük bir sorumluluğun altında eziliyor.
Hayvanlara olan aşkları ve vicdani sorumluluk hissetmeleri nedeniyle kendilerinden çok, muhtaç durumdaki canları düşünüyorlar.
Onların bu özverisi desteklenmeli.
*
Mama krizini çözmek için ilk yapılması gereken; KDV oranını diğer hayvan yemleri ile aynı duruma getirmek. Yani %18’den %1’e indirmek.
İkinci olarak yeniden mama seferberliği yapılmalı. Hatırlarsanız pandeminin ilk yılında sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde, merkezi ve yerel yönetimler, özel kuruluşlar elini taşın altına koyup düzenli olarak sokak beslemeleri yapmıştı. Şimdi yeniden bunu yapmak lazım!
Sokağa çıkma yasağı yok belki ama bu kez de ekonomik olarak beli bükülmüş hayvanseverler var. Dükkanını ayakta tutmaya çalıştığı için çevresindeki hayvanları eskisi kadar doyuramayan esnaf var.
Bağışları azalan ve bu nedenle de hangi soruna yetişeceğini şaşırmış haldeki STK’lar var.
Yani özetle bu insanların besleme konusunda yardıma ihtiyacı var!
Belediyeler hayvanlar için ayırdıkları bütçeyi bir miktar daha artırmalı.
Ama tabii sadece belediyelerden iş beklemek de haksızlık olur. Sahipsiz hayvanlarla ilgili üst merci Tarım ve Orman Bakanlığı… Bakanlığa ait birimlerin mama ve besleme konusunda daha etkin çalışması, STK ve belediyelerle işbirliği yapması şart.
Son olarak mama firmaları da hayvan severlerin feryadını duymalı. Ellerinden geldiğince sosyal sorumluluk bilinci ile birazcık fiyat etiketlerinde indirime gitmeli.
STK temsilcileri Başkan Soyer’le bir araya geldi
Hayvan Hakları Federasyonu- HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder ve Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu-HayKonfed Yönetim Kurulu Üyesi/SEHAYDER Başkanı Fevziye Özkan, İzmir’de hayvanlarla ilgili sıkıntı ve talepleri aktarmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i makamında ziyaret etti.
Toplantıya İBB Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Sezgin Devran, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Şükran Nurlu da katıldı.
Önder, görüşmede İzmir’de gerek sokaktaki sahipsiz canlarla ilgili gerekse bakımevlerindeki ihtiyaçları Başkan Soyer’e aktardıklarını söyledi. Başkan Soyer’in görüşmedeki ilk sözlerinin “Biz Avrupa gibi değiliz. Onlara can vermek için çalışıyoruz, çünkü onları seviyoruz ve haklarına saygılıyız" olduğunu belirten Önder, hayvansever bir başkana sahip olmaktan son derece mutluluk duyduklarını dile getirdi.
CANLAR İÇİN İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Önder toplantı gündemi ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Toplantıda son zamlardan sonra yaşanan mama sıkıntısını öncelikli olarak görüştük. Hayvanların yiyebileceği ve fayda göreceği kaliteli, besleyici mama ihtiyacı büyüyor. Bu durumu aktardık. Ayrıca şubat ayında bitirilmesi planlanan yeni bakımevindeki çalışmalarla ilgili son durumu da görüştük. İBB Veteriner İşleri için işçi ve personel artırılması talebimizi ilettik. Veteriner Odası ile yapılacak kısırlaştırma anlaşmasını konuştuk. Bu işbirliğini kısırlaştırma sayısının artması bakımından çok değerli buluyoruz. Torbalı ilçesinde de kısırlaştırma, besleme, bakım anlamında sorunlarımız var. Büyükşehir’den bu anlamda da destek istedik. Başkanımıza bizi ağırladığı için teşekkür ediyoruz. Taleplerimize ve kendisine ilettiğimiz sorunlara her zamanki gibi ilgi ile yaklaştı. Birçok sorunun çözümü için de yeşil ışık yaktı.”
Fevziye Özkan da Başkan Soyer’in her zaman STK’lara kapılarının açık olmasından ötürü her zaman iyi bir diyalog kurabilmelerinin çok değerli olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Kendisiyle Seferihisar Belediye Başkanlığı döneminden bu yana son derece verimli çalışmalara imza attık. Hayvanlara değer veren ve bizleri her zaman dinleyen bir başkanımız var. Bu anlamda şanslıyız. Ancak bir yandan da sıkıntılarımız büyük. Şu an en önemli gündemimiz mama krizi. Başkanımıza da özellikle kaliteli mama alınması ve her gün yeterli miktarda düzenli besleme yapılması talebimizi ilettik. Umarız bu sıkıntılı günleri işbirliği ile aşarız.”
Kimi Takip Etsek?
Bu haftaki önerim kedi severler için… Instagram’da go_home_loa adlı hesap 3 kafadarın fotoğrafları ile dolu. Bu 3 kedi o kadar iyi dostlar ki yedikleri içtikleri ayrı gitmiyor, sürekli koyun koyuna kucak kucağa yatıyor, birlikte oynuyor, her işi bir arada yapıyorlar. Harika üçlünün sevimli fotoğraflarıyla güne başlamak isteyenler mutlaka takibe alsın derim.
Sosyal Medyadan İnciler: #Evladımadokunma
Tehlikeli ırklarla ilgili genelge Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzasıyla 7 Aralık 2021’de yayımlandı. Buna göre Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa ırklarına ek olarak American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekler de 'tehlike arz eden hayvan' sınıfına alındı. Bu ırklara mensup köpekleri olan kişilerin kayıt yaptırmadan, ağızlıksız ve tasmasız hayvanlarını dolaştıramayacağı ve parklar başta olmak üzere kalabalık ortamlara sokulamayacağı bildirildi. 6 ırktan köpekleri olanların köpeklerini kısırlaştırmak, Tarım ve Orman Müdürlükleri’ne kaydını yaptırmak içinse 14 Ocak 2022 tarihine kadar vakitleri var.
Yasaklı/tehlikeli ırk konusunda yıllardır çözüm bekleyen hayvan severler, çözüm yerine yasanın kapsamının genişletilmiş olmasına ise tepki gösterdi.
Sosyal medyada #Evladımadokunma #kanlıyasayahayır #yasakkalksın etiketleriyle paylaşımlar yapan American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpek sahipleri, genelgenin iptalini talep etti. Köpek sahipleri köpekleri ile çektirdikleri sevgi dolu fotoğrafları paylaşarak, “bizim canlarımız tehlikeli değil” mesajı verdi.
Seferihisar’da çözüm toplantısı
İzmir’in Seferihisar ilçesinde geçici hayvan bakımevindeki sorunların çözümü ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi ekibi, bakımevinde gönüllü olarak özverili çalışmalar gerçekleştiren SEHAYDER’i ziyaret etti.
Seferihisar Hayvan ve Doğa Dostları Derneği (SEHAYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Fevziye Özkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Sungur’un ev sahipliği yaptığı ziyarete İBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Şükran Nurlu, İBB Veteriner İşleri Müdürü Umut Polat, İBB yakalama ekibi katıldı.
Başkan Fevziye Özkan toplantı ile ilgili şu bilgileri verdi:
“Seferihisar Bakımevi’nin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devrolmasından sonra fiziki şartların düzeltilmesi ile ilgili taleplerimiz olmuştu. Geçen zamanda istediğimiz hızda mesafe alamadık. Geçtiğimiz hafta Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer’le gerçekleştirilen toplantıda da Seferihisar’da köklü çözümler için adım atılması talebimizi yinelemiştik. Bu toplantının hemen ardından birim amiri Şükran hanım, Veteriner İşleri Müdürü Umut bey, İBB yakalama ekibi amiri bakım evine geldiler. Önce birlikte sahayı gezerek yerinde tespitler yaptık. Sonrasında ofisimizde iki saat süren bir görüşme gerçekleştirdik.”
TALEPLER İLETİLDİ
Özkan değerlendirme görüşmesinde ele alınan konu başlıkları ve sonrasında hızla yapılan çalışmaları da şu şekilde aktardı: “Kedi bölümünün yağış ve rüzgar alan alanlarına brandalar takıldı. Bir kamyon filler toprak geldi, bölmelere serildi. Mama sıkıntısı şu an en büyük problemlerin başında geliyor. Bu nedenle başta yeterli miktarda kaliteli mama alımı olmak üzere yemek kapları, boya badana, kanalizasyon, su sorunu vb. gibi bütün taleplerimizi yazılı olarak verdik. Sokaklarda gönüllülerin baktığı köpeklerin çiplenmesini de gündeme getirdik. Randevu sisteminin en aza indirilmesi de taleplerimiz arasında. Bizim barınak ekibi de tam kadro görev başındaydı.”
Bundan sonra taleplerle ilgili çalışmaların takipçisi olacaklarını da sözlerine ekleyen Başkan Özkan, “Bizim tek isteğimiz bakımevindeki hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi. Bu anlamda yapılacak her türlü olumlu çalışmanın destekçisiyiz. Umuyoruz STK-belediye diyaloğunun geliştirilmesi ve işbirliği anlayışının benimsenmesi ile canlarımız için şu ankinden çok daha iyi hizmetler verebiliriz” dedi.
Haftanın Karesi
İzmir’de kuaförden çıkar çıkmaz lodosa yakalanan patili dostun zor anları kameralara böyle yansıdı…
Fotoğraf: Twitter/@DogsTwt
Narlıdere’de mama sevinci
İzmir’in Narlıdere ilçesinde köpek nüfusunun yoğun olduğu bir bölgede yaşanan mama sıkıntısı ile ilgili Kaymakam Suat Dervişoğlu ile görüşerek yardım talep eden HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder güzel gelişmeleri sosyal medyadan duyurdu. Önder şu paylaşımı yaptı: “Mamaların bu kadar pahalı olduğu bugünlerde Narlıdere Kaymakamı Suat Dervişoğlu’dan bir bölgenin çok aç can dostları için yardım istedik. Narlıdere İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sedat Üşme ile birlikte Kaya Termal Otel ile görüştüler. Bir aydır canlar doyuyor. Bu ürünler olmasa nasıl besleme yapardık? Her gün tertemiz yemek ayıran Necdet şefimizle de gidip tanıştık. Kaymakamımıza, İlçe Tarım Müdürümüze, Kaya Termal Otel çalışanlarına ve Necdet Ustama binlerce teşekkür ediyorum.”
Pamuk oğlanın sokakta şansı yok
Adı Pamuk. 7 yaşında çok yakışıklı bir erkek. Pamuk bir ev kedisi ama ailesi küçük kızlarının hastalığı ve tedavisi nedeniyle artık Pamuk’a bakamıyor. Onun sokakta hiç şansı yok. Bu nedenle acilen yeni bir yuva bulması gerekiyor. Evinde ve kalbinde bu güzel oğlan için yeri olanlar arasın. Tel: 0555 022 07 44
Badem bu kış günü sokağa terk edildi
Yaklaşık 1 yaşındaki, kısırlaştırılmış erkek teriyerin adı Badem. Kendisi iri bir teriyer ama huyu o kadar güzel ki; çok sakin ve uyumlu bir can. Kış günü, bir kurumun bahçesine terk edilen Badem, alışık olmadığı ortamda yaşam mücadelesi veriyor. Onun ömürlük yuvası kim olur? Tel: 0505 452 94 06
Ölümün kıyısından kurtulan cana yuva
Seferihisar’da bir gönüllünün sokakta baktığı kedilerden biri o. Ne yazık ki trafik terörüne maruz kaldı. Hemen kliniğe alındı, ameliyatını oldu ve tamamen iyileşerek normal yaşamına döndü. Uslu, uyumlu, sevgi dolu bir can. Ömür boyu mutlu olacağı sıcacık bir yuvayı hak ediyor. Tel: 0542 321 35 46