YENİ Parti İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, turizm sektörünün yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çekti. Artan maliyetler, azalan talep ve kârsızlık nedeniyle turizm işletmelerinin sermayelerini tükettiğini belirten Ösen, birçok işletmecinin yüksek faizli kredilere yönelmek zorunda kaldığını ifade etti.
İran ile ABD arasında yaşanan krizin de sektörü olumsuz etkilediğini savunan Ösen, turizm verilerinin ardından yapılan “rekor” açıklamalarının sahadaki gerçeklerle örtüşmediğini söyledi.
Yüksek maliyet, düşük talep ve kârsızlık
Turizm bölgelerinden gelen haberlerin sektör açısından olumsuz bir tabloya işaret ettiğini belirten Ösen, şunları söyledi:
“Rakamlar ve turizm bölgelerinden gelen haberler, işlerin iyi gitmediğini gösteriyor. Yüksek maliyet, talep düşüklüğü ve kârsızlık sarmalı içerisinde debelenen turizmci, soluğu sermayesinde ve yüksek faizli kredilerde arıyor.”
Türkiye turizminin ciddi yapısal sorunlarla karşı karşıya olduğunu dile getiren Ösen, bu sorunlar çözülmediği sürece işletmeciler için maliyetlerin yüksek, oda fiyatlarının düşük; tüketiciler açısından ise Türkiye’nin pahalı bir ülke olmaya devam edeceğini kaydetti.
“Turizm gemisi su almaya başlıyor”
İktidara turizm politikalarında somut adımlar atma çağrısında bulunan Ösen, sektörün mevcut şartlar altında risk altında olduğunu belirtti. Ösen, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Yaklaşık 50 yılda eksisiyle artısıyla ayakta kalan turizm gemisi su almaya başlıyor. Turizmde, başta açıklanan rakamlar olmak üzere sorunların çözümünde samimi adımlar atın. Türk turisti soluğu yurt dışında aramasın, yabancı turist Türkiye’ye gelmek için günleri saysın. Sorunlar belli, çözüm belli.”
“Yeni bir turizm hikâyesi yazılmalı”
Türk turizminin bütün olumsuz koşullara rağmen dünyada önemli bir destinasyon hâline geldiğini ifade eden Ösen, değişen ihtiyaçlar ve küresel eğilimler doğrultusunda yeni bir strateji hazırlanması gerektiğini söyledi.
Turizmin yalnızca yatak kapasitesi üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğine işaret eden Ösen, deneyim, kültür, gastronomi ve doğayı bir araya getiren yeni bir anlayış önerdi. Türkiye’nin kültürel ve doğal zenginliklerinin belirli bölgelerle sınırlı tutulmaması gerektiğini vurgulayan Ösen, şöyle devam etti:
“81 ilimizin tarihi, mutfağı, doğası ve kültürel mirası bir bütün olarak ele alınarak yeni rotalar ve destinasyonlar oluşturulmalı. Böylece turizm sezonu 12 aya yayılırken, turizm gelirinin Anadolu’nun tamamına dağılması sağlanabilir.”





