İstanbul Ticaret Odası (İTO), şubat ayında perakende fiyatı en fazla artan ve azalan ürünleri açıkladı. Şubat ayında İTO’nun indeksine dahil olan 336 ana ürünün 207’sinin fiyatı artarken, 30’unun fiyatı düştü.
Gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubunda yer alan taze fasulye, şubat ayında fiyatında yüzde 21,55’lik bir artışla en fazla fiyat yükselişi yaşanan ürün oldu. Diğer fiyat artışları arasında salatalık yüzde 19,39, altın mücevherat yüzde 16,74, erkek berberi yüzde 14,43, zorunlu trafik sigortası yüzde 13,95, yufka yüzde 12,76, perde yüzde 12,36 ve kola yüzde 11,46 ile dikkat çekti. Ayrıca, cips, bisküvi, pekmez, kaymak, muz, yoğurt ve balık da fiyat artışları yaşayan diğer ürünler arasında yer aldı.
Öte yandan, şubat ayında fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 33 gerilemeyle karnabahar oldu. Karnabaharı, fiyatında yüzde 16,78’lik bir azalma yaşayan kıvırcık, yüzde 16,09 ile domates ve yüzde 11,93 ile patlıcan takip etti. Ayrıca, şehirlerarası otobüs bileti, diğer sağlık ürünleri, ıspanak, roka ve mandalina da fiyatı düşen ürünler arasında öne çıktı.
İTO’nun açıkladığı veriler, tüketicilerin şubat ayında en çok fasulye ve sebzelerdeki artışlarla karşılaştığını, özellikle karnabahardaki azalışın ise dikkat çekici olduğunu gösteriyor.