Suriyeliler ne olacak, tartışması bitmiyor. Ne acı ki Mehmetçiklerimiz Suriye’de 284 şehit verirken onlar plajlardaydı. İstanbul’da 15 bin şirket kurdular. Bir de bize bakalım 22 kişinin alınacağı iş ilanına 22 bin kişi başvurdu.
İç savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin geleceği, belirsizliğini koruyor. Türkiye’deki Suriyelilerin çoğu "geçici koruma" denen bir statüyle ülkede bulunuyor. Bu statü, onlara ya da çocuklarına vatandaş olma hakkı tanımıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, "Suriyeli sığınmacılar elbette ülkelerine dönecekler" dese de, geçtiğimiz yıllarda çeşitli yollarla Türk vatandaşlığı alan Suriyeliler de olduğunu söyledi.
Dolayısıyla bu kişilerden reşit olanlar cumhurbaşkanlığı seçiminde ve genel seçimde oy kullanabilecekler.
1982 Anayasası ile Türkiye'de 21 yaşını dolduran vatandaşlara seçme hakkı tanıdı. Seçme yaşı 1987 yılında 20’ye, 1995 yılındaki anayasa değişikliğiyle de 18’e indirildi.
Son aylarda göçmen ve mülteci odaklı söylemleriyle hem ilgi hem de tepki toplayan Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, şimdiye kadar vatandaşlık alan Suriyeli sığınmacıların sayısının yaklaşık 1,5 milyon olduğunu öne sürdü.
Bu çıkışın ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da resmi rakamları açıkladı.
Soylu, 211 bin Suriyeliye vatandaşlık verildiğini, bu kişilerden reşit olan 120 bininin seçimlerde oy kullanacağını söyledi.
Ümit Özdağ, ardından bir açıklama daha yaptı, "Vatandaşlık verilenlerin listesini Resmi Gazete'de yayımlayın, 200 bin çıkarsa özür dilemeye hazırım" dedi.
Özdağ, hükümetin “seçimlere kadar 3 milyon Suriyeliye vatandaşlık vermeyi hedeflediğini” de iddia etti.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, seçmenler hakkında detaylı bilgilere sahip olduklarını söyledi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre, Suriyelilerin yüzde 95’i geçici koruma statüsüyle Türkiye’de bulunuyor.
Geçici koruma statüsü de sadece Suriyelilere veriliyor. Bu statü, Türkiye’deki diğer ülkelere mensup sığınmacılar ve göçmenler için geçerli değil. Geçici koruma statüsünde değişiklik ya da iptal, 2019’dan bu yana Bakanlar Kurulu kararı yerine Cumhurbaşkanı kararıyla gerçekleşiyor.
Türkiye’de Suriyeliler de dahil olmak üzere ikamet izniyle yaşayan yabancılara belli koşulları sağlamaları halinde 5 yılın sonunda vatandaşlık veriliyor, böylece bu kişiler arasında reşit olanların oy kullanma hakkı doğuyor. Bunun dışında, Cumhurbaşkanı kararıyla istisnai hallerde de vatandaşlık verilebiliyor.
Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.