Türkiye genelinde milyonlarca adayın katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı maratonunda bugün kritik oturumlar gerçekleştiriliyor. Üniversiteye giriş sürecinin en belirleyici aşamalarından biri olan Alan Yeterlilik Testleri, saat 10.15’te başlayacak. Sınavın üçüncü ve son oturumu olan Yabancı Dil Testi ise aynı gün saat 15.45’te yapılacak.

Adaylar için uzun bir hazırlık döneminin ardından gelen bu hafta sonu, yalnızca sınav salonlarında değil, ailelerin bekleyişinde de büyük bir heyecana sahne oluyor. Dün yapılan ilk oturum TYT ile başlayan sınav süreci, bugün AYT ve YDT oturumlarıyla tamamlanacak. Böylece adaylar, tercih dönemine giden yolda en önemli eşiği geride bırakmış olacak.

AYT’de adaylara 180 dakika süre verilecek

AYT, özellikle lisans programlarına yerleşmek isteyen adaylar için büyük önem taşıyor. Adaylara bu oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinden 40, Sosyal Bilimler-2 testinden 40, Matematik testinden 40 ve Fen Bilimleri testinden 40 soru yöneltilecek.

Toplam 160 sorunun yer aldığı sınavda adaylara 180 dakika süre tanınacak. Bu süre içinde adaylar, kendi alanlarına göre puanlarını doğrudan etkileyecek testleri yanıtlayacak. AYT, sayısal, sözel, eşit ağırlık ve dil dışındaki alanlarda tercih yapacak adayların başarı sıralamalarında belirleyici rol oynayacak.

Bu yıl AYT oturumuna 1 milyon 627 bin 960 adayın katılması bekleniyor. Sınav, Türkiye genelinde 4 bin 400 bina ve 86 bin 761 salonda uygulanacak. Geniş katılımla yapılan oturumda, sınav güvenliği ve düzenin sağlanması için çok sayıda görevli de sahada olacak.

Dil sınavı öğleden sonra yapılacak

YKS’nin üçüncü ve son oturumu olan YDT, bugün saat 15.45’te başlayacak. Yabancı dil alanında tercih yapacak adayların katılacağı sınavda 80 soru yer alacak. Adaylara bu oturum için 120 dakika süre verilecek.

Sınav; Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 farklı dilde uygulanacak. Başvuru sayılarına bakıldığında en yoğun ilginin İngilizce testinde olduğu görülüyor. YDT için İngilizceden 195 bin 51, Arapçadan 4 bin 178, Almancadan 2 bin 550, Rusçadan 941 ve Fransızcadan 919 aday başvuru yaptı.

Toplamda 203 bin 639 adayın katılması beklenen Yabancı Dil Testi, dil puanıyla öğrenci alan bölümlere yerleşmek isteyen adaylar için belirleyici olacak. Sınavdan çıkacak adaylar, sonuçların açıklanmasının ardından tercih listelerini başarı sıralamalarına göre oluşturacak.

Kapılar kapanmadan sınav binasında olunmalı

ÖSYM, adaylara sınav saatleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Sınav binalarına girişlerde geç kalınmaması büyük önem taşıyor. Kurallara göre sınavlardan 15 dakika önce kapılar kapatılacak ve bu saatten sonra adayların sınav binalarına girmesine izin verilmeyecek.

Bu kapsamda AYT için adayların saat 10.00’dan önce sınav binasında bulunması gerekiyor. Öğleden sonra yapılacak YDT oturumunda ise saat 15.30’dan sonra sınav binalarına aday alınmayacak. Sınav merkezine geç gelen adaylar, sınav hakkını kullanamayacak.

Adayların sınava gelirken sınav giriş belgesi ile fotoğraflı nüfus cüzdanı veya fotoğraflı T.C. kimlik kartı bulundurması gerekiyor. Belgelerinde eksiklik bulunan adayların sınava alınmayacağı hatırlatıldı. Bu nedenle adayların evden çıkmadan önce belgelerini kontrol etmeleri önem taşıyor.

Kimliğini kaybeden adaylar için Müdürlükler açık

Sınav günü kimlik sorunu yaşayan adaylar için nüfus müdürlükleri de açık tutulacak. T.C. kimlik kartını veya nüfus cüzdanını kaybeden, nüfus cüzdanında fotoğrafı ya da T.C. kimlik numarası bulunmayan adaylar, sınav merkezi olan il ve ilçelerdeki nüfus müdürlüklerine başvurabilecek.

Nüfus müdürlükleri bugün 07.00 ile 15.30 saatleri arasında hizmet verecek. Böylece adayların sınava girişte mağduriyet yaşamaması hedefleniyor. Yetkililer, kimlik işlemi yaptırması gereken adayların son dakikaya kalmadan müdürlüklere gitmesi gerektiğini vurguluyor.

Özellikle öğleden sonra YDT oturumuna girecek adaylar için de bu süre kritik önem taşıyor. Adayların hem kimlik işlemlerini hem de sınav merkezine ulaşımı dikkate alarak hareket etmesi gerekiyor.

İlk oturumda 2,4 milyon aday ter döktü

YKS maratonunun ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi, dün saat 10.15’te gerçekleştirildi. Bu yıl TYT için 2 milyon 425 bin 628 aday başvuruda bulundu. Adaylara Türkçe testinden 40, Sosyal Bilimler testinden 20, Temel Matematik testinden 40 ve Fen Bilimleri testinden 20 olmak üzere toplam 120 soru yöneltildi.

MEB görevlendirme sonuçlarını açıklandı
MEB görevlendirme sonuçlarını açıklandı
İçeriği Görüntüle

Adaylara ilk oturumda 165 dakika süre verildi. TYT, Türkiye’nin 81 ilinde, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’da ve Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da uygulandı. Sınav, 254 merkezde, 7 bin 202 bina ve 134 bin 675 salonda yapıldı.

İlk oturumda 340 bin 321 kişi görev aldı. Sınavın düzenli yürütülmesi için emniyet, bina sorumluları, gözetmenler ve diğer görevliler koordineli şekilde çalıştı. Antalya’nın Gazipaşa, Konya’nın Ilgın, Aydın’ın Kuşadası ve Trabzon’un Of ilçelerindeki sınav merkezlerinde ise bu yıl ilk kez YKS uygulandı.

Kaynak: Ajanslar